Wil je jouw tweede woning (tijdelijk) verhuren? Dit moet je weten!

De woningmarkt in Nederland is redelijk overspannen. Heb je nog een appartementje in de randstad waar je eigenlijk maar af en toe komt?

Guido van Loon 15 Mei 2022

Of een huisje ergens aan de kust? Dan kan het interessant zijn om deze langdurig of tijdelijk te gaan verhuren. Natuurlijk zijn er wel wat dingen die je moet weten, zowel qua wetgeving als qua dingen die handig zijn voor jou als verhuurder. In dit artikel geven we je enkele tips! 

Belastingen zijn anders

Dit wist je waarschijnlijk al, maar een tweede woning die je verhuurt, valt op je belastingaangifte in box 3, in tegenstelling tot je hoofdverblijf. Je betaalt hierop belastingen boven de heffingsvrije grens van 50.000 euro per persoon. Twijfel je over hoe je je belastingaangifte precies moet invullen? Een accountant kan je helpen! 

Een huurcontract zonder achterpoortjes

Als je nog nooit een huurcontract hebt opgesteld, kan dat lastig zijn. Daarom raden we altijd aan om je contract te laten opstellen door een jurist gespecialiseerd in huurrecht. Zorg dat je een waterdicht huurcontract laat opstellen, zonder achterpoortjes waarvan je huurders misbruik kunnen maken. Dit kost wat, maar een goed contract opgemaakt door een jurist is het absoluut waard.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je weet wat je kunt doen als je zelf last hebt van slechte huurders, die bijvoorbeeld de huur niet betalen. In dat geval kun je samenwerken met een incassobureau; dan regelen zij de ontbinding van de huurovereenkomst / huurcontract

Kort tijdelijk verhuren is vaak erg gereguleerd

Je woning tijdelijk verhuren kan veel meer opbrengen dan deze langdurig aan dezelfde personen verhuren. Daarom werden sites zoals AirBnB ook zo populair. Als dit jouw plan is voor jouw woning, is het belangrijk om de wet-en regelgeving van jouw stad te volgen. 

In Amsterdam is het bijvoorbeeld voor Airbnb-hosts verplicht om je accommodatie te registreren en om een vergunning te krijgen om je appartement te verhuren. Je bent verplicht om je registratienummer in je advertenties op te nemen en elke verhuur moet aan de stad worden gemeld. Als je je niet aan de regels houdt, kun je hoge boetes krijgen. Amsterdam is echter niet de enige stad die strenge regels hanteert. Zorg dat je goed weet welke regels er gelden in jouw stad of gemeente. 

Vergeet de einddatum van de huur niet bij tijdelijke huur

Verhuur je bijvoorbeeld je appartement voor een jaar of twee tot je kinderen gaan studeren? Dan is het belangrijk om je huurder maximaal drie en minimaal één maand voor het einde van de huurtermijn een bericht te sturen, ook al staat de einddatum in het originele contract. Als dit niet gebeurt, wordt een tijdelijk contract na twee jaar automatisch een contract van onbepaalde termijn. In dit geval krijgt jouw huurder volledige huurbescherming. Met andere woorden: je kunt als verhuurder niet zomaar de huur opzeggen om de woning vrij te krijgen voor je kinderen. 

Veel succes met het verhuren van jouw tweede woning. Je maakt er vast mensen blij mee! 

Reacties