Je huis verhuren hoe doe je dat?

Voor mensen die weinig thuis zijn, of een tweede huis hebben gekocht en deze niet gebruiken, wordt het verhuren van je huis steeds interessanter.

Guido van Loon 30 Mei 2021

Met het verhuren van je huis genereer je een inkomstenbron waar je mogelijk niet op had gerekend, en is daarom een lekkere bijverdienste. Het verhuren van je huis kun jezelf faciliteren maar je kunt ook een partij benaderen die dit voor je doet. Je huis verhuren aan expats is bijvoorbeeld een mogelijkheid wanneer je de zorgen uit handen wil geven. Dit klinkt interessant, maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het verhuren van je huis? Wij vertellen het je in deze blog!

Je huis te huur aanbieden

Je huis te huur aanbieden, is een van de eerste zaken die je kunt oppakken. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt met een partij of makelaar in zee gaan die alles voor je regelt. Het nadeel hieraan is dat je altijd een vast percentage van de huursom moet afstaan. De andere optie is dat je het verhuren zelf oppakt. Hierbij is het van belang dat je goede foto’s maakt van je huis om mogelijke bezoekers te trekken. Zorg hierbij voor een camera van hoge kwaliteit zodat je foto’s haarscherp zijn. Voordat je deze foto’s neemt is het aan te raden om je huis op te ruimen, zodat mensen ook een betere indruk van de ruimte krijgt op de foto’s. Tot slot is het belangrijk om na te denken over of je het huis gemeubileerd wil verhuren of niet. Dit houdt in of je de meubels in het huis wil laten staan of niet. Als je ze niet willen laten staan die wel op zoek te gaan naar een tijdelijke opslag voor je meubels.

Een huurprijs vaststellen

Als je hebt geregeld hoe je het huis te huur aan gaat bieden en de foto’s gemaakt zijn, kun je gaan nadenken over de huurprijs. Hierbij kun het beste als eerste gaan kijken of je huurwoning onder de sociale huurgrens valt. Is dit niet het geval, dan hangt de huurprijs die je wilt vragen af van de waarde van je woning op dat moment. Het woningwaarderingsstelsel is een tool waarmee je kunt bepalen wat de waarde van je woning is. Mocht je een koopwoning hebben, dan liggen er geen restricties voor je huurprijs en mag je deze zelf bepalen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de huurprijs in lijn ligt met de woonlasten. Als je eventueel je huurprijs wilt verhogen, gelden de regelingen uit de huurwet. Bij deze wet gelden dezelfde huurregels als wanneer je een huis voor onbepaalde tijd verhuurt. Dus zorg er altijd voor dat je deze regelingen scherp hebt om verwarring bij jezelf te voorkomen.

Je huis verhuren lijkt de laatste jaren steeds interessanter zijn geworden. Let hierbij op dat je voor jezelf bepaald hoe je dit gaat doen. Uiteindelijk is je huis verhuren wanneer je hem niet gebruikt een leuke extra inkomstenbron, alleen zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om ook je inkomen te vergroten. Zo is investeren in vastgoed ook een optie.

Reacties