Profiteren van de historisch hoge huizenprijzen

Nog geen tien jaar geleden werden woningen maar met moeite verkocht, en konden kopers behoorlijk afdingen op de vraagprijs.

18 Februari 2021

Intussen is er veel veranderd op de woningmarkt. Mede doordat er het afgelopen decennium veel te weinig nieuwe woningen zijn gebouwd, is er een aanzienlijk woningtekort ontstaan. Dit heeft geleid tot historisch hoge huizenprijzen. Hieronder lees je hoe je hier optimaal van kunt profiteren.

In 2021 je woning verkopen?

De gemiddelde verkoopprijs van een woning eind 2013 was volgens de NVM net iets meer dan 200.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal van 2020 was net iets meer dan 350.000 euro. Gemiddeld genomen hebben woningeigenaren die hun woning rond 2013 hebben gekocht momenteel dus een overwaarde van ongeveer vijftig procent van de aankoopwaarde opgebouwd.

Komt er dan maar geen eind aan de jarenlange stijgingen van de huizenprijzen? Er worden immers nog steeds te weinig woningen nieuw bijgebouwd, nu weer vanwege onder andere de stikstofcrisis. Hoewel een grote dip door de coronacrisis in 2020 uitbleef, verwachten de grote banken in ons land wel dat dit jaar de woningprijzen waarschijnlijk stabiliseren. Maar hoe kun je hier optimaal van profiteren?

Je woning verkopen… en weer terughuren

Hoewel veel woningeigenaren een gat in de lucht zullen springen van blijdschap als ze zien wat hun huidige woning opbrengt bij verkoop, heeft verkopen ook nadelen. Je zal immers ook weer een ander dak boven je hoofd moeten vinden. En daar moet je waarschijnlijk momenteel ook een topprijs voor bieden. Een andere optie waar mensen niet zo snel aan zullen denken waarschijnlijk is een huis verkopen en terughuren. Dit is overigens niet mogelijk op de particuliere markt. Er zijn echter wel investeerders die een woning willen opkopen, en deze vervolgens weer aan je terugverhuren.

De voordelen van je woning huren na verkoop

Deze constructie heeft diverse voordelen. Je hoeft in de huidige overspannen woningmarkt niet zelf op zoek naar een andere woning. Dat scheelt een hoop tijd en energie, en het kost veel mensen tegenwoordig maanden om een geschikte woning te vinden die ze kunnen betalen. Laat je je huis opkopen, dan hoef je bovendien geen zenuwslopende verhuizing te gaan organiseren. Daarnaast heb je ook nog eens geen dubbele woonlasten die je bij een regulieren verkoop wel zou hebben. Doordat je met een professionele partij te maken hebt, kan de verkoop ook nog eens binnen een week geregeld zijn. Zonder kosten voor een verkoopmakelaar, en bijvoorbeeld notariskosten. Win-win-win!

Reacties