Foto: woningwaarde

Zo verhoog je de waarde van je huis: leuk voor nu en fijn voor straks!

Iedereen wil van zijn woning een fijn thuis maken. Heb jij een koopwoning en wil je jouw huis verbeteren? Het is slim om te investeren in je woning en te zorgen dat het meer waard wordt.

Marlies 22 Januari 2024

Voor nu, zodat je er zelf van kunt genieten, en voor straks, mocht je het willen verkopen. Er zijn verschillende manieren om de waarde van je huis te verhogen voordat je het verkoopt. Hier zijn enkele tips om te overwegen:

1. Een nieuwe keuken: 

De keuken is een belangrijk punt waar potentiële kopers op letten en het heeft dan ook een grote invloed op de waarde van je huis. Echter is het een flinke investering waar je dus wel even goed over na moet denken. Gelukkig zijn er veel opties voor goedkope keukens die toch een goede kwaliteit hebben. Het is voor jezelf ook fijn om een mooie keuken te hebben. Kies een stijl die past bij de rest van je interieur, maar die toch basic is: een design dat bij de meeste mensen wel in de smaak zal vallen. Zo ben je ervan verzekerd dat je zelf de keuken vol plezier zal gebruiken én dat toekomstige kopers het ook mooi zullen vinden. Betaalbare keukens kopen is dan ook een veel gegeven advies aan huizenbezitters die hun woning meer waard willen maken. 

2. Renoveer de badkamer 

De badkamer is de tweede ruimte die veel invloed heeft op de waarde van je woning. Een badkamerrenovatie is dan ook een slimme investering als je badkamer een beetje ‘over datum’ is. Een moderne, chique badkamer maakt de sfeer in het hele huis anders. 

3. Geef de muren een nieuwe lik verf

Een van de makkelijkste manieren om je woning op te knappen, of dit nu voor de verkoop of voor jezelf is, is het verven van de muren. Wanneer de muren er schoon en strak in de lak uitzien, wordt het hele interieur veel mooier en ziet er beter onderhouden uit. Je kunt natuurlijk iemand inhuren om je muren en plafond te sausen, maar je kunt ook zelf met de rollers aan de slag gaan. In een paar uurtjes heb je jouw huis een volledige upgrade gegeven. Ook heeft het een positief effect op de ruimtelijke uitstraling van een woning.

4. Verbeter het energielabel

Verbeter het energielabel van je woning, want daar wordt tegenwoordig altijd naar gekeken en het is zelfs een verplicht onderdeel bij het verkoopproces. Verbeter je energie-efficiëntie door te investeren in energiebesparende apparaten, zoals een slimme thermostaat of energiezuinige verlichting. Zorg ook voor isolatie en investeer in zonnepanelen en/of een warmtepomp. Deze zaken maken je woning aantrekkelijker voor kopers en bovendien bespaar je zelf op de energierekening zolang je in je huis woont. 

5. Verbeter je buitenruimte 

De buitenkant van je huis is meestal het eerste dat men ziet van je woning. Het is dus die belangrijke ‘eerste indruk’; je visitekaartje. Een goed onderhouden tuin of mooi terras kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Overweeg dus om je tuin op te knappen, een terras aan te leggen of een overkapping te bouwen.

6. Maak je huis schoon en opgeruimd

Een schoon en opgeruimd huis is de eerste indruk die men binnen van je huis krijgt. Daarom zal ook deze factor een positieve invloed hebben en de waarde van je huis verhogen. Neem dus even de tijd, ruim op en maak schoon. Doe of geef overbodige spullen weg. Minimaliseren zorgt voor meer orde en rust, laat je huis er opgeruimd uitzien en het scheelt je straks bovendien ook enorm veel tijd tijdens de verhuizing. 

7. Voeg extra ruimte toe

Extra ruimte kan ook de waarde van je huis verhogen, zeker wanneer je woning niet al te groot is. Een paar vierkante meter extra woonruimte scheelt enorm veel in je kwaliteit van leven en dus ook in dat van de toekomstige bewoners. Als dit mogelijk is, overweeg dan om een extra slaapkamer of extra ruimte in de huiskamer toe te voegen. Een andere mogelijkheid is om een muur weg te breken. Zeker wanneer je een gesloten keuken hebt en deze open kunt maken, is dit een heel strategische stap.

8. Verhelp eventuele gebreken

Loop eens met een kritische blik door en om je huis en maak een lijstje van gebreken die je tegenkomt en die verholpen moeten worden. Denk aan scheuren in de gevel of schimmel op de muren. Schimmel kun je zelf verwijderen door het schoon te maken met chloor. Is het probleem ernstig, dan is het zaak om op zoek te gaan naar de oorzaak en er wat aan te doen. Eventueel kun je hier de hulp van een professional bij halen.

Met deze 8 tips maak je van jouw woning een fijn thuis voor jezelf en je gezin én stoom je het klaar voor eventuele verkoop zodat je er een mooie prijs voor kunt ontvangen.

Reacties