Welke hypotheekvorm past bij mij?

Als je op zoek gaat naar een nieuw woning is dat natuurlijk een hele spannende tijd.

26 April 2021

Als je dan met een beetje geluk ook nog eens het huis van je dromen tegenkomt op deze zoektocht, wordt de spanning alleen maar groter. Op dat moment moet je gaan ontdekken of je je droomhuis ook daadwerkelijk kunt betalen. Het zal je toch niet gebeuren dat je de hypotheek voor dit geweldige huis niet rond krijgt! De eerste vraag die je dan zult stellen is ”welke hypotheekvorm past bij mij?” Niet iedere hypotheekvorm is immers hetzelfde. Het is verstandig om je hierin goed te informeren en hiervoor een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om je persoonlijk te laten adviseren over je mogelijkheden. In deze blog helpen we je een eind op weg.

Wat is een hypotheek precies?

Een hypotheek is niets meer en niets minder dan een groot geldbedrag dat je leent om een huis te kunnen kopen. Zeker met de huizenprijzen van tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend dat je dit enorme bedrag zomaar op je bankrekening hebt staan. Je zult dan bij een bank of een andere geldvertrekker aan moeten kloppen om na te gaan of zij jou het gewenste geldbedrag willen lenen, met je woning uiteraard als onderpand.
Er zitten natuurlijk wel voorwaarden verbonden aan het lenen van zoveel geld. Na het afsluiten van de hypotheek verwacht een geldverstrekker grof gezegd twee dingen van jou:

1. De aflossing van de hypotheek. Je moet iedere maand een deel van de lening terugbetalen.
2. De rente. Je moet iedere maand een vergoeding betalen voor het beschikbaar stellen van het bedrag door de hypotheekverstrekker.
Hoe hoog de rente en de aflossing zijn, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Als je jezelf hierin al eens verdiept hebt, dan is het je misschien opgevallen dat er tal van hypotheekvormen op de markt zijn. Welke hypotheekvorm het beste bij je past is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijk situatie.
De volgende hypotheekvormen worden het meest gebruikt:

De annuïteiten hypotheek
Doordat bij deze hypotheekvorm de aflossing stijgt gedurende de looptijd weet je zeker dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek hebt afgelost.

De lineaire hypotheek
Bij deze hypotheekvorm los je iedere maand een vast bedrag. Daardoor wordt je hypotheekschuld lager en dus ook het rente bedrag. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

De aflossingsvrije hypotheek
Bij deze hypotheek los je niets af, waardoor je aan het einde van de looptijd het volledige bedrag nog open hebt staan. Je maandlasten zijn echter een stuk lager dan bij de andere twee opties.

Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer hypotheekvormen op de markt, elk met eigen voor- en nadelen. Een hypotheekadviseur kan je uiteraard hier veel meer over vertellen.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Ga jij binnenkort ook op zoek naar jouw droomhuis of ben je zelfs al een stap verder en heb jij je droomhuis al gevonden? Dan vraag je je misschien af welke hypotheekvorm het beste bij je past. Maak hiervoor gerust een afspraak bij hypotheekadvies Stevenshof. Deze experts kunnen je persoonlijk adviseren over welke hypotheek je het beste kunt kiezen en wat de mogelijkheden binnen deze hypotheekvorm zijn. Daarnaast kunnen zij je helpen met het aanvragen van je hypotheek en je volledig ontzorgen bij dit traject. Maak gebruik van hun vakkennis en ontdek of jij je droomhuis daadwerkelijk kunt betalen.

Reacties