Foto: Hoe-ga-je-als-ondernemer-met-hypotheek-of-huur-om-met-schommelende-inkomsten

Hoe ga je als ondernemer met hypotheek of huur om met schommelende inkomsten?

Het vervelende aan het ondernemerschap, is dat je niet zoals bij een baan in loondienst kunt rekenen op een stabiel salaris.

Guido van Loon

Je bent zelf verantwoordelijk voor het generen van je inkomsten, en deze kunnen schommelen. Dat kan lastig zijn als je wel gewoon iedere maand je hypotheek of huur moet betalen om te kunnen wonen in je woning.

Middeling

Schommelen je inkomsten van jaar tot jaar? Dan kan het vervelend zijn als je na een goed jaar tijdens een minder jaar in een keer veel meer belasting moet betalen. Om meer stabiliteit te creëren, zou het fijn zijn als je dat hoge inkomen van het voorafgaande jaar zou kunnen uitspreiden over meerdere jaren om minder belasting te hoeven ophoesten. De Belastingdienst biedt hier mogelijkheden voor in de vorm van middeling. Hier kun je om vragen vanaf zes weken na de datum die op je definitieve aanslag staat. Vanaf dat moment heb je drie jaar de tijd voor het aanvragen van middeling van je inkomen.

Wanbetalers achter de broek zitten

Je kunt last hebben van schommelende inkomsten omdat opdrachten elkaar niet altijd direct opvolgen. Maar het is ook mogelijk dat je wel veel en hard gewerkt hebt, maar je klant het verdomd om je factuur op tijd te betalen. Dat is erg vervelend, want je hebt wel veel kostbare tijd gestoken in het werk. Schroom niet om wanbetalers flink achter de broek te zitten. Heb je daar geen tijd voor of geen zin in, dan kun je een incassobureau inschakelen om de openstaande vordering te incasseren. Een incassobureau mag tot een vordering van 25.000 euro ook een gerechtelijke procedure starten om het geld te incasseren. Dan blijft het vervelend dat je moet wachten op je geld, maar komt het uiteindelijk hopelijk alsnog.

Gezonde buffer aanleggen

Natuurlijk moet je ook zelf vooruitdenken en rekening houden met het feit dat je niet altijd hetzelfde zult verdienen. Wees daarom spaarzaam. Heb je op het moment veel inkomsten? Wees dan zo streng voor jezelf om hier een deel van apart te zetten om een buffer op te bouwen. Op die buffer kun je aanspraak doen op het moment dat je te weinig verdiend hebt om je maandelijkse uitgaven, zoals je hypotheek of huur, te betalen. Houd wel rekening met vermogensbelasting: vanaf 50.000 euro ga je belasting betalen over je spaargeld.

De beste remedie is natuurlijk hard genoeg werken dat je je nooit zorgen hoeft te maken over of je de hypotheek of de huur wel kunt betalen. Maar daarvoor moet je wel eerst goede klanten vinden die je veel werk bezorgen.

Reacties