Foto: 2020/Interieur-financieren.jpg

Hoe financier je een verbouwing?

De woning verbouwen is altijd een goed idee. Het verhoogt het woongenot en zorgt voor meerwaarde van het pand.

Hoe financier je een verbouwing? Een goede vraag, want het gaat hier om enkele duizenden euro’s. Daarom is het belangrijk om goed over de financiering na te denken.

De kosten van een verbouwing

Voordat je denkt aan het financieren van een verbouwing moet je eerst weten wat alles kost. Offertes aanvragen bij klusbedrijven, bouwbedrijven en aannemers maakt veel duidelijk. Een complete badkamerrenovatie kost tussen de € 5000 en € 10.000. Bij een compleet nieuwe keuken reken je op een bedrag tussen € 8000 en € 15.000. Het goedkoopst is een nieuw toilet, het duurst is een complete aanbouw.
Wanneer de kosten van een verbouwing op een rij staan wordt het tijd om over de financiering na te denken.

Financiering verbouwen met spaargeld

De meest goedkope en praktische oplossing om een verbouwing of nieuwe inrichting te financieren: spaargeld. Nu spaargeld door de lage spaarrente weinig oplevert is dit ook een verstandige keus. Maar alleen wanneer het spaargeld nu of in de nabije toekomst niet nodig is.
Speel je liever op safe en houd je (een deel van) het spaargeld apart? Dan ga je voor een andere verbouwingsfinanciering. Dit geldt natuurlijk ook wanneer er geen spaargeld beschikbaar is.

Geld lenen met de persoonlijke lening

Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening, de meest gekozen lening voor een verbouwing, ook bij Becam. Dit komt omdat deze lening veel duidelijkheid biedt. Je vraagt een lening aan en wanneer deze goedgekeurd is ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Hiermee kun je direct starten met het financieren van de verbouwing.

Pluspunt aan de persoonlijke lening is de vaste rente en looptijd. Mocht de marktrente tussendoor stijgen, iets dat niet ondenkbaar is, dan blijft de rente van de lopende persoonlijke lening ongewijzigd. Hiermee blijft ook het maandbedrag ongewijzigd. Tussentijds aflossen kan boetevrij.
Goed om te weten: bij een persoonlijke lening als financiering voor de verbouwing is de rente aftrekbaar. Hierbij is het wel belangrijk dat dit aantoonbaar is. Bewaar facturen en bonnetjes daarom goed!

Uitbreiden van de hypotheek

Bij een koopwoning zit (bijna) altijd een hypotheek. Wie wil verbouwen kan ook de hypotheek uitbreiden. Dit wordt vaker gedaan als financiering voor een verbouwing. Houd er rekening mee dat er bij het uitbreiden van de hypotheek wel extra kosten bijkomen (notariskosten).

Om dit te voorkomen is het altijd verstandig om een nieuwe hypotheek hoger in te schrijven. Zo kan uitbreiden op een later moment kosteloos.

Minder vaak gekozen: het doorlopend krediet

Niet iedereen kiest voor een persoonlijke lening of het uitbreiden van de hypotheek. Geld lenen voor een verbouwing kan ook middels een doorlopend krediet. Dit is een kredietvorm die vooral interessant is wanneer je van tevoren niet weet hoe lang de verbouwing duurt of wat dit gaat kosten. Reeds afgeloste bedragen zijn bij deze kredietvorm opnieuw opneembaar.

Belangrijk: de rente en looptijd van het doorlopend krediet staan niet vast (looptijd maximaal 15 jaar).

Reacties