Foto: Hoe-bepaal-je-de-woningwaarde

Hoe bepaal je de woningwaarde?

Hoe je de waarde van een koopwoning nauwkeurig kunt bepalen leggen we uit op deze pagina.

Guido van Loon

Als je een huis wilt verkopen dan wil je uiteraard weten wat de woningwaarde op dit moment is. Er zijn verschillende manieren om de waarde op te zoeken maar hoe betrouwbaar zijn deze berekeningen eigenlijk?

Wat is de woningwaarde?

De woningwaarde is de waarde die een woning heeft, dat lijkt heel eenvoudig. Maar niet ieder persoon en iedere organisatie komt tot dezelfde conclusie. Als jij een huis wilt verkopen dan is het enige wat echt van belang is het bedrag dat de koper bereid is om te betalen. Als jouw huis een WOZ-waarde heeft van 300.000 euro maar iemand biedt 320.000 euro, dan ligt de verkoopwaarde dus 20.000 euro hoger dan de WOZ-waarde. Dan is er ook nog de taxatiewaarde die vooral voor de koper van belang is. Dit bedrag bepaalt het bedrag dat je mag lenen bij de bank tijdens een hypotheekaanvraag. Het kan interessant zijn als deze waarde iets hoger uitvalt omdat je zo meer speling hebt bij een huis kopen.

Als jij een huiseigenaar bent en je wilt de woningwaarde bepalen om tot een marktconforme vraagprijs te komen, dan kun je een waardebepaling uitvoeren. Daar zijn verschillende manieren voor waarbij de nauwkeurigheid flink kan afwijken.

Is een online waardebepaling betrouwbaar?

Je hoeft de deur niet uit om een waardebepaling aan te vragen, dit kan direct online. Laten we de mogelijkheden even op een rijtje zetten: 

  • De WOZ-waarde wordt ieder jaar opnieuw berekend op basis van standaard modellen. Deze waarde is van belang voor zaken als gemeentelijke belastingen. De WOZ-waarde loopt eigenlijk een jaar achter op de werkelijkheid en houdt geen rekening met de werkelijke staat van de woning.
  • Een online waardebepaling is een berekening op basis van verschillende bronnen. Er kan hierbij gebruik worden gemaakt van de WOZ-waarde, Kadaster data en prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze prijs zal altijd een gemiddelde zijn en niet specifiek gericht zijn op jouw huis. De woning van de buren zal op papier wellicht dezelfde woningwaarde bezitten, als je flink gerenoveerd hebt dan zie je dit op een online waardebepaling niet terug.
  • Je kunt een lokale makelaar vragen om de woningwaarde te bepalen. Veel makelaars bieden deze dienst zelfs gratis aan. Sommige makelaarskantoren doen dit op basis van rekenmodules, het kan zijn dat ze even contact opnemen om de specifieke situatie te bespreken. Er zijn makelaars die een woningopname ter plaatse uitvoeren om zo tot een woningwaarde op maat uit te komen.

Een huiseigenaar hoeft in principe geen taxatie uit te laten voeren. Als het gaat om een verbouwing waar je een lening voor wilt aanvragen, of de woning van een scheidend stel moet verkocht worden, dan zul je wel een officieel taxatierapport moeten laten opstellen. Hier zijn altijd kosten aan verbonden.

Hoe bepaalt een makelaar de woningwaarde?

Zoals je net hebt kunnen lezen zal een waardebepaling door een ervaren makelaar in jouw omgeving het meest nauwkeurig zijn. In de eerste plaats omdat een lokaal makelaarskantoor de huizenmarkt in de regio goed kent. Naast huizenprijzen voor vergelijkbare woningen zal de makelaar daadwerkelijk een bezoek brengen aan de woning. Zo kan de huidige staat van onderhoud worden bepaald evenals aanpassingen die doorgevoerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitbreidingen zoals:

  • Een extra dakkapel
  • Een nieuwe keuken
  • Een verbouwde badkamer
  • Een serre of aanbouw

Kortom; alles wat van toepassing is op het wooncomfort. Dit vertaalt zich naar de werkelijke woningwaarde van jouw huis. Als je ook nog energiebesparende maatregelen hebt doorgevoerd zoals woningisolatie, een warmtepomp of zonnepanelen dan zal de waarde snel stijgen. Kopers letten zeker op het Energielabel, isolatie kan bij verkoop flink voordeel opleveren. Zo zijn er diverse ‘no-regret’ maatregelen waar je eerst van profiteert tijdens het wonen in je huis en later bij verkoop voor een hogere koopsom.

Big data of een lokale makelaar?

Op internet is ontzettend veel informatie te vinden, zowel betaald als gratis. Er ontbreekt ook veel data, met name specifieke informatie over jouw woning is niet zomaar beschikbaar op het internet. Een lokale makelaar kan op basis van ‘big data’ in combinatie met een ‘warme opname’ tot een bedrag komen dat werkelijk overeenkomt met de waarde van jouw woning. Het loont daarom zeker de moeite om navraag te doen bij makelaars bij jou in de buurt.

Gratis waardebepaling

Wil jij graag weten wat jouw huis waard is? Wij bieden je de mogelijkheid om tot een gedegen waardebepaling van je huis te komen. Of je nu wil verkopen of gewoon nieuwsgierig bent. Weet je wat ons nou zo bijzonder maakt? We komen echt een kijkje nemen in jouw woning. Want je meest waardevolle bezit verdient immer een persoonlijke beoordeling aan huis. Klik op de volgende link voor een gratis waardebepaling.

Reacties