Verhoog de waarde van je woning: tips

Wil jij je huis verkopen? Of wil je een hogere woningwaarde? Er zijn verschillende manieren om de waarde van je woning te verhogen.

02 Februari 2022

Dit kan met grote investeringen zoals zonnepanelen of met goedkopere opties zoals het renoveren van je badkamer. In dit artikel lees je handige tips die je woningwaarde verhogen!

Keep it simple: woningwaarde verhogen zonder ingrijpende werkzaamheden
Wil jij de waarde van je woning verhogen? Met de onderstaande tips van Bouwadviseur.be verhoog je de waarde van je woning! Het verhogen van de waarde van je woning hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn: lees snel verder voor simpele tips!

Tip 1: Renoveer de badkamer en/of de keuken: zowel de badkamer als de keuken hebben een grote invloed op de woningwaarde: ongeveer 50% van de verbouwkosten zie je terug aan de waarde die na de verbouwing wordt opgeteld. Bij een renovatie blijft de huidige indeling bestaan en worden verouderde onderdelen vervangen. Vervang het sanitair en de badkamermeubels. Of ga voor een nieuw aanrechtblad, laat de keukenfrontjes vervangen of kies voor inbouwapparatuur. Met deze simpele aanpassingen creëer je een mooie en praktische badkamer en keuken.

Tip 2: Zorg dat het schilderwerk op orde is. Schilderwerken zijn het visitekaartje van je woning. Goed onderhouden schilderwerk zorgt voor een verzorgde uitstraling en verbetert de aanblik van je woning. Buitenschilderwerken dienen iedere 4 tot 5 jaar te worden herhaald. Binnenschilderwerken gaan iets langer mee: tot wel 7 jaar! Kies voor basic kleuren in neutrale tinten zodat je potentiële kopers niet afschrikt.

Tip 3: Verbeter de gevel. Je gevel is net als het buitenschilderwerk het visitekaartje van je woning. Mos op de muur staat niet erg chique en ook kapotte voegen zijn niet aantrekkelijk. Er zijn behoorlijk wat opties als het gaat om gevelreiniging of -renovatie: afhankelijk van wat nodig is laat je deze werken uitvoeren. Laat scheuren in de gevel herstellen, reinig je gevel door middel van zandstralen en herstel voegen. Zo ziet je gevel er weer als nieuw uit!

Maak je woning future-proof: kies voor duurzaamheid!

Er zijn diverse duurzame investeringen die je woning waarde verhogen. En dan niet alleen: je bespaart hiermee ook nog honderden euro’s op je energierekening!

Tip 4: Investeer in zonnepanelen! Het rendement van zonnepanelen is erg gunstig en in ongeveer 8 jaar heb jij de investering terugverdient. Vanaf de installatie bespaar je gemakkelijk honderden euro’s op je energierekening doordat je zelf in staat bent om een groot deel van je verbruik zelf op te wekken. Zonnepanelen ruim 25 jaar mee: dit maakt een woning met zonnepanelen erg aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Tip 5: Isoleer je woning. Met isolatie ontsnapt er minder warmte uit je woning en blijft je woning op tropische dagen koeler. Er zijn veel mogelijkheden om je woning goed te isoleren. Bijvoorbeeld door middel van het dak, de vloer of de spouwmuur. De vakman plaatst hier isolatiemateriaal tussen.

Wist je dat glazen ook goed isoleren? Overweeg dan HR++ of triple glas. Naast dat dit type glas isolerend werkt, werkt het ook inbraak- en geluidswerend. Voor het best mogelijke effect laat je ook kunststof raamkozijnen plaatsen. Kunststof ramen hebben een goede isolatiewaarde en zijn goed voor het oog. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je al snel 40% op je gasrekening. En je woningwaarde wordt met 75% tot 100% verhoogt!

Tip 6: Kies voor een hr-ketel. Een hr-ketel behaald gemakkelijk een rendement van 100 tot 107%. Dit betekent dat er geen warmte verloren gaat en er zelfs extra warmte wordt geproduceerd! Met een nieuwe cv-ketel bespaar je ongeveer €300,- per jaar op je energierekening. En hr-ketel heeft een zuiging energielabel: hierdoor verhoogt de waarde van je woning.

Premies voor het verbeteren van je woning

Voor de bovengenoemde werken zijn premies beschikbaar. Zo profiteer je niet alleen van meer wooncomfort en een hogere woningwaarde, maar worden de aanpassingen ook aantrekkelijk! Op premiezoeker.be lees je meer over de beschikbare premies.

Reacties