Foto: hypotheek-adviseur

Een hypotheekadviseur: wat doet deze precies en wat zijn de voordelen?

Wie zijn of haar droomhuis op het oog heeft en zich wil verdiepen in het afsluiten van een hypotheek, loopt wellicht in het begin enigszins tegen een muur.

Guido van Loon

Je kunt een hypotheekadviseur inschakelen, maar wat doet deze nu eigenlijk precies? En wat zijn de voordelen?

Wat is een hypotheekadviseur?

De naam zegt het eigenlijk al. Een hypotheekadviseur geeft je passend en persoonlijk advies over je hypotheek. Welke hypotheek kun je het beste afsluiten? Er wordt daarbij gekeken naar jouw situatie en wensen. Daarna is hij of zij verantwoordelijk voor het bewaken van het proces en het bemiddelen met de hypotheekverstrekker.

Waarom een hypotheekadviseur?

Het is tegenwoordig ook mogelijk om geen hypotheekadviseur in te schakelen. Dit heet ‘execution only’. Je kiest dan zelf de hypotheek en sluit deze ook zelf af. Je moet wel altijd eerst een kennis- en ervaringstoets van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) doen, zodat wordt vastgesteld dat je de nodige financiële kennis in huis hebt. Hoewel execution only natuurlijk liever is voor de portemonnee, zitten er toch wel flink wat voordelen aan een hypotheekadviseur – die meestal ruimschoots opwegen tegen de kosten. En behalve het besparen van de kosten voor de adviseur, zitten er eigenlijk weinig voordelen aan execution only.

Het kopen van een huis is een belangrijke financiële beslissing. Als je niet genoeg verstand van zaken hebt, kan dat vervelend uitpakken. Je kunt dan namelijk bepaalde risico’s over het hoofd zien.. Een hypotheek sluit je voor een langere periode af, dus moet deze naadloos aansluiten bij jouw situatie. Een adviseur ziet vaak dingen die jij niet ziet en kijkt bovendien verder dan de laagst rente: de voorwaarden wegen ook zwaar mee. Zo kan hij of zij je adviseren in jouw persoonlijke situatie. Zijn er mogelijkheden om te verbouwen? Ook kijkt jouw adviseur alvast naar de toekomst, of je bijvoorbeeld een kinderwens hebt of binnenkort met pensioen gaat. Daarnaast worden er onvoorziene situaties besproken: wat gebeurt bijvoorbeeld als er jij of je partner overlijdt? En als je situatie in de looptijd van je hypotheek verandert, kun je nog steeds bij je hypotheekadviseur terecht. Je wordt dus echt van de oriëntatiefase totdat je hypotheek afloopt begeleid.

Naast advies scheelt een hypotheekadviseur ook het nodige werk. Er wordt veel papier- en regelwerk voor je uit handen genomen. Als je een hypotheek zelf wilt afsluiten, kost dit enorm veel tijd en moeite.

Verschillende soorten hypotheekadviseurs

Er zijn verschillende hypotheekadviseurs. Zo kan een adviseur in dienst zijn van de hypotheekverstrekker, alleen met een aantal samenwerken of met (bijna) allemaal. Hoewel aan eerstgenoemde een lager prijskaartje zit, heb je dan wel een kans dat je misschien niet de allerbeste optie eindigt. Een andere hypotheekverstrekker kan wellicht een betere deal bieden. Een hypotheekadviseur is thuis in de materie, dus als hij of zij met verschillende verstrekkers werkt kunnen deze goed met elkaar worden vergeleken.
Online of lokaal?

Je kunt als vanouds een hypotheekadviseur in de buurt zoeken, maar tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om je heil online te zoeken. Bij zo’n hypotheekadviseur vindt het contact bijvoorbeeld voornamelijk via videobellen en e-mail plaats. Je betaalt dan meestal een lagere prijs en je hebt bovendien vaak de keuze uit meerdere hypotheekverstrekkers. Sommige mensen vinden het echter toch fijner om daadwerkelijk bij een hypotheekadviseur langs te kunnen gaan. Anderen vinden het juist weer fijn dat ze de deur niet uit hoeven. Dat is dus een afweging die je kunt maken.

Vergelijk hypotheekadviseurs met elkaar

Als je besloten hebt een hypotheekadviseur in te schakelen, kan het nooit kwaad om de opties eerst met elkaar te vergelijken. Wat doet een potentiële hypotheekadviseur precies en tegen welke prijs? Bij sommige adviseurs is het eerste gesprek gratis, dus kun je altijd eerst even peilen of je er een goed gevoel bij hebt.

Kosten voor een hypotheekadviseur

De kosten kunnen flink uiteenlopen. Je kunt denken aan een bedrag van €1500 tot €2500. Sommige adviseurs vragen een vergoeding per uur, waar andere adviseurs weer een vast bedrag voor het hele traject rekenen. De kosten voor een hypotheekadviseur zijn aftrekbaar van de belasting, mits je er daadwerkelijk een afsluit. Staar je niet blind op de kosten van het advies. Een goed advies kan er namelijk voor zorgen dat je aan het eind van de rit geld bespaart. Je verdient het geld dan dus dubbel en dwars terug.

Reacties