Verbouwen bij asbest in de woning - hoe pak je dit aan?

Je hebt asbest in je woning en wilt graag gaan verbouwen. Het is hierbij van belang dat je veilig en volgens de regels te werk gaat.

03 Maart 2020

Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de bewerking en verwijdering ervan is in Nederland dan ook streng gereguleerd. In dit artikel advies over hoe je te werk gaat bij een verbouwing wanneer er zich asbest in je woning bevindt.

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor soorten bouwmateriaal dat vooral sinds 1945 veelvuldig gebruikt is bij bouwprojecten. Het is een natuurlijk materiaal, bestaande uit bepaalde silicaten die op verschillende plekken in de wereld gemijnd worden. Asbest heeft het voordeel dat het brandwerend is, zeer stevig en het goed isoleert, het is ook relatief goedkoop om mee te bouwen.

Echter sinds de jaren 80 is algemeen bekend geworden dat asbest, vooral wanneer asbestdeeltjes vrijkomen in de lucht, zeer gevaarlijk voor de menselijke gezondheid kan zijn. Zeker wanneer materiaal dat asbest bevat bewerkt wordt, bij boren, verplaatsen of verwijderen, bestaat er kans op de vrijkoming van de asbestdeeltjes.

Gebeurt dit binnenshuis, dan kunnen de deeltjes nog lang blijven hangen. Bij inademing van asbestvezels kunnen de menselijke longen ernstig beschadigen, waarbij ziektes zoals asbestose, ademhalingsproblemen en zelfs longkanker zich kunnen ontwikkelen. Geen fijn idee.

Hoe weet je of je asbest in huis hebt?

Het herkennen van asbest is de woning kan lastig zijn, het is namelijk niet vaak met het blote oog te zien. Je kunt de vorige eigenaar of de woningbouwvereniging vragen of dit het geval is, of experts inschakelen om dit voor je na te gaan.

Is de woning van na 1994, dan zullen er geen asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Tegen die tijd waren de gevaren van het materiaal wijd bekend en is het gebruik hiervan in de bouw in Nederland grotendeels verboden. Woningbouw van voor 1994 kan echter wel asbest hebben in de vloeren, de muren of het dak.

Is er asbest in je woning dan hoeft dit echter niet altijd weg. Zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal, dan kunnen ze daar geen schade veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld asbest in een vensterbank of in de buizen voor de riolering. Is de asbest of het materiaal dat de asbest bevat echter beschadigd, dan dienen er wel maatregelingen te worden genomen om dit veilig te verwijderen.

Bij asbest in het dak is het onder alle omstandigheden wel aan te raden dit door een expert te laten verwijderen. De overheid is al een tijdje bezig met een algeheel verbod op asbestdaken vanaf 2028, om de verwijdering van de ongeveer 80 miljoen vierkante meter asbestdak in Nederland te versnellen.

Ook wanneer je dus gaat verbouwen in een woning met asbest en er de kans bestaat dat asbesthoudende materialen worden aangetast of verwijderd, dan is een veilige afhandeling hiervan erg belangrijk.

Is er sprake van asbest in je woning, dan is het noodzakelijk eerst een inventarisatie hiervan te laten uitvoeren, voordat je aan de verbouwing begint. Je kunt lokaal zoeken naar bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals asbestinventarisatie Hilversum.

Na de asbestinventarisatie ontvang je een rapport over de mogelijke risico’s bij de geplande renovatie werkzaamheden. Hiermee weet je dus of asbest een factor is bij je verbouwing en in hoeverre je hiermee rekening mee moet houden.

Wat te doen met asbest bij een verbouwing?

Als eigenaar van een woning met asbest ben je zelf verantwoordelijk voor de veilige verwijdering en afvoer van het materiaal. In sommige gevallen kun je deze werkzaamheden zelf uitvoeren, maar vaker is het verstandig en ook verplicht hiervoor ook een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf in de arm te nemen.

Veel gemeenten, zoals ook gemeente Hilversum, vereisen ook dat je voor het begin van de werkzaamheden een sloopmelding asbest doet. Met een sloopmelding geef je aan dat er asbesthoudende materialen zullen worden gesloopt, verwijderd en afgevoerd, en op welke datum dit zal gebeuren.

Wie betaalt de kosten voor het verwijderen van asbest bij een verbouwing?
Voor de kosten van asbestsanering draai jij als huiseigenaar zelf op. De overheid heeft hier tot 2018 subsidies voor beschikbaar gemaakt, maar deze zijn ondertussen op. Een gemiddelde asbestinventarisatie kost ongeveer € 375 en voor een gemiddelde asbestsanering dien je op € 1.450 tot € 2.150 te rekenen.

Het kost wellicht even wat aandacht, tijd en uiteraard geld om je huis weer asbestvrij te krijgen. Je zult je er daarna een stuk beter bij voelen, in een gezond, schoon en goed gerenoveerd huis, hoewel wellicht niet altijd even helemaal opgeruimd.

Reacties