Moet je asbest thuis verwijderen of laat je het zitten?

Asbest werd veel gebruikt bij onder meer de bouw van huizen en kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Wat als asbest in jouw woning verwerkt zit?

Guido van Loon 13 November 2018

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende mineralen die levensgevaarlijk kunnen zijn. Als asbest in je huis wordt aangetast, bijvoorbeeld wanneer er geboord of gezaagd wordt, komen er vezels vrij. Adem je deze in, dan kunnen ze je longen aantasten. Op de lange termijn kan dit zelfs longkanker of longvlieskanker veroorzaken. Hoe groter de hoeveelheid vezels je inademt, hoe groter het risico dat je loopt. Adem je incidenteel kleine hoeveelheden in, dan is het risico niet zo groot. Asbest in je huis hoeft dan ook niet direct dramatisch te zijn, toch is het raadzaam de asbest te laten verwijderen.

Hoe herken je asbest?

Omdat asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels kun je ze met het blote oog niet zien. Gelukkig kun je wel de materialen herkennen waarin asbest verwerkt is. Zo werd asbest veel gebruikt om leidingen te isoleren of in kachelplaten die verwerkt werden bij cv-ketels of haarden. Tevens werd het veel in golfplaten gebruikt. Tevens kwam asbest regelmatig voor in gevels, schoorstenen, vinyltegels en rioleringen.

Wat kost het laten verwijderen?
Aan het inhuren van een een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf zitten uiteraard kosten verbonden.

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest in ruimten zijn als volgt:

- 1 ruimte tot 35m2: € 1050,-
- 2 ruimten tot 40m2: €1150,-
- 3 ruimten tot 50m2: €1450,-
- 2 ruimten tot 70m2: €700,-

Meer informatie over het laten verwijderen van asbest? Lees meer op Strooming.nl.

Reacties