Foto: asbest-verwijderen

Zelf asbest verwijderen: Wat mag wel en wat mag niet?

In Nederland mag je niet zomaar zelf asbest verwijderen en wegbrengen. Meestal moet dit gedaan worden door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Ninon 08 December 2023

Voordat je asbest gaat verwijderen, moet er eerst een asbestinventarisatie plaatsvinden. Wil je meer weten over de regels voor het zelf verwijderen van asbest zonder vergunning, hoe je als particulier asbest kunt verwijderen, hoe je het moet opruimen en naar de gemeente brengen, en wat er gebeurt als je de regels overtreedt? Lees dan verder!

Begin met een asbestinventarisatie

Je moet altijd eerst beginnen met een asbestinventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf. Dat is een regel in Nederland. Deze inventarisatie is om te checken of er asbest is in je huis of gebouw, en zo ja, welk soort asbest en hoeveel. Een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, kan je hierbij helpen.

Wanneer mag je asbest zelf verwijderen?

Als je uit een inventarisatie ontdekt dat er minder dan 35 vierkante meter asbest in je huis is, en het is van het type dat stevig vastzit (waarbij de vezels niet makkelijk loskomen), dan mag je het zelf weghalen. Maar er zijn wel bepaalde regels waar je je aan moet houden. Als het meer dan 35 vierkante meter is of het asbest zit los, dan moet je een professioneel bedrijf inschakelen. Wil je zelf asbest verwijderen, dan moet je eerst een sloopmelding doen bij je gemeente. Dit is belangrijk, want zo weet de gemeente dat je van plan bent om asbest te verwijderen. Ook al mag je in sommige gevallen zelf asbest verwijderen, zorg altijd dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt om gezond en veilig te blijven.

Asbest verwijderen als particulier

Je mag als particulier dus zelf een beetje asbest weghalen, maar alleen onder strenge voorwaarden. Je mag het alleen doen als je het materiaal kunt verwijderen zonder het te beschadigen. Je mag bijvoorbeeld asbestplaten die vastgeschroefd zijn en goed vastzitten, tot 35 vierkante meter per perceel, zelf verwijderen. Dit geldt ook voor losse asbesthoudende vloertegels en niet-gelijmde asbest vloerbedekking, ook tot 35 vierkante meter. Het is heel belangrijk dat er geen asbestvezels in de lucht komen tijdens het verwijderen.

Asbest opruimen en afvoeren

Op het moment dat je de asbest wegbrengt, moet je een paar stappen volgen. Het asbest moet je goed inpakken in twee lagen doorzichtige, stevige plastic folie die niet luchtdoorlatend is. Zorg ervoor dat je de randen van de folie dichtplakt. Deze speciale folie kun je krijgen bij het afvalbrengstation in je buurt. Voor meer informatie over de regels, kun je het beste even contact opnemen met je gemeente. Onze tip: asbest verwijderen is geen eenvoudige taak en brengt best wel wat risico’s met zich mee. Laat je dus altijd helpen door een erkend asbestsaneerder .

Reacties