Is vaste telefonie nog van deze tijd?

Bel jij nog via een vaste lijn thuis? Een huistelefoon is niet meer zo vanzelfsprekend in deze tijden.

08 Augustus 2019

Velen van ons herinneren zich wellicht uit onze jeugd dat er wel degelijk een huistelefoon was, maar dat was dan ook voordat de wereld overgenomen werd door mobiele telefoons. Kijken we nu naar de demografie van mensen met een vaste huistelefoon, dat kunnen we alleen maar concluderen dat het percentage groter wordt naar mate de leeftijd stijgt. Is vaste telefonie eigenlijk nog wel van deze tijd?

We hebben toch al een telefoon?

We hebben tegenwoordig simpelweg allemaal een telefoon op zak, en een waar we een lieve duit voor over hebben omdat er we er van alles mee doen. We willen allemaal graag een Galaxy S10, Galaxy S10 Plus of smartphone en daar raken we dan ook vergroeid mee. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar als we altijd overal bereikbaar zijn en kunnen bellen met dat ding, waarom zou je er dan nog een punt van maken om voor bepaalde telefoontjes een ‘vaste’ telefoon te gebruiken. Je hebt toch al een telefoon die hetzelfde kan?

Je krijgt het er gratis bij

Vaste telefonie is die extra optie die in een alles-in-1 pakket van je internet- en tv-leverancier zit en niets lijkt te kosten (tot je er gebruik van gaat maken). Je neemt het erbij omdat het nu eenmaal een gunstig geprijsd pakket is, maar de meesten van ons hebben er geen plannen mee. De tijd gaat komen dat deze aanbieders het aanbieden van vaste telefonie gaan loslaten, omdat iedereen die er aan gewend was is overleden en vrijwel niemand er meer gebruik van maakt. En dat is dan heel stilletjes het einde van een tijdperk.

Wel handig om discussies te voorkomen

Een argument om thuis nog wel een vaste telefoonlijn met een huistelefoonnummer aan te houden, is om discussies te voorkomen over wie waarvoor wordt gebeld en door wie. Die ene vriend waarvan we dachten dat het een gezamenlijke vriend was, waarom belt die alleen maar naar jou? Waarom is het míjn nummer dat we opgeven aan dat vervelende energiebedrijf dat maar blijft bellen? Waarom moet ík altijd bellen om dingen te regelen en daar mijn belminuten aan opmaken? Deze problemen heb je niet met een telefoon voor algemeen gebruik.

Voor bedrijven staat het professioneler

Toch is vaste telefonie niet volledig aan het verdwijnen. Gek genoeg vinden we het normaal om op ons CV ons mobiele telefoonnummer te zetten, en ook bij officiële instanties dit 06-nummer op te geven, maar vinden we het onprofessioneel als een bedrijf dat we willen bellen geen telefoonnummer met een ouderwets netnummer of betaalnummer heeft. Voorlopig lijkt vaste telefonie alleen bij zzp’ers echt flink op z’n retour. Het restaurant dat we bellen om te reserveren, de winkel waar we informeren naar de voorraad en het kantoor van de krant waar we een overlijdensbericht willen plaatsen houden voorlopig vast aan dat ouderwetse netnummer omdat wij dat met z’n allen prettiger lijken te vinden.

Reacties