Samsung POWERbot Smart Control

De Samsung POWERbot Smart Control is te besturen vanaf je smartphone via wifi. Geef zelf aan waar de robotstofzuiger moet stofzuigen en blijf lekker op de bank zitten als hij bezig is. Wanneer de accu leeg raakt rijdt de robot vanzelf terug naar het dockingstation en gaat weer verder met schoonmaken als de accu is opgeladen. Je huis stofzuigen was nog no

Getest door:

Even voorstellen...

Mijn naam is Linda, in een eerdere review heb ik aangegeven een echte bakfanaat te zijn. Naast dit ben ik ook van gemak in het huishouden. Zeker als je jonge kinderen hebt, is alles wat je niet zelf hoeft te doen meegenomen. Het testen van een robotstofzuiger leek mij dan ook een mooi moment om te kijken of mijn dagelijkse ronde stofzuigen verleden tijd zou kunnen zijn.

Eerste indruk

De robotstofzuiger komt in een stevige kartonnen doos die eigenlijk niet groter is dan nodig. Zodra de doos open is wordt zichtbaar dat hij efficiënt maar wel stevig is ingepakt. De stofzuiger oogt na uitpakken robuust en weegt best veel. Hij is niet zomaar door kleine kinderen die het een interessant item vinden, op te pakken. De accu van de stofzuiger was leeg zo bleek na koppelen aan het dockingstation, het opladen hiervan kostte enkele uren.

Programmeren

Het uitpakken van de stofzuiger is vrij eenvoudig en de verpakking is heel compleet. Er zit wel veel plastic op het apparaat geplakt. De handleiding voor installatie is makkelijk te volgen en het apparaat is dan ook snel aangesloten en staat op te laden. Je kunt de stofzuiger programmeren zodat hij iedere dag om hetzelfde tijdstip aan de slag gaat. De eerste dag dat ik thuis kwam verbaasde ik me erover dat er zoveel stof in de afvalbak zat. Doordat de stofzuiger redelijk laag is en onze bank wat hoger staat kon hij eronder door en bleek ik zelf al even daar niet te zijn geweest :). Wij hebben een vrij grote woonkamer die erg lang is en de stofzuiger redde het niet om met 1 accu de hele kamer te zuigen. Dit betekent dat om de kamer 1 keer te zuigen hij er meer dan een uur over doet. Over hele kleine drempels rijdt hij makkelijk heen en ook de hoeken zuigt hij goed met een speciale borstel. Wat ik vaak doe na het eten is even onder de tafel en stoelen alle kruimels weg zuigen. Je kunt met de bijgeleverde afstandsbediening aangeven dat je een bepaalde plek schoon gezogen wilt hebben. Zelf vond ik dit wat lastig omdat je zelf eerst alle stoelen aan de kant moet zetten. De opdracht moet geven en dan ook weer alles op zijn plek moet zetten. Op de doos stond met grootte letters dat de stofzuiger aangesloten kan worden op wifi zodat je hem met een app kan besturen. Uiteraard hebben we dat even getest. De installatie en connectie maken met wifi ging vrij gemakkelijk, je bent wel verplicht je te registreren bij Samsung. De app wordt geïntroduceerd als het kunnen bedienen van de stofzuiger vanuit een willekeurige locatie. Dit heb ik niet uitgeprobeerd, de functionaliteit van de app is namelijk minimaal. Je kunt de stofzuiger aan en uit zetten en een korte opdracht geven, maar daarbij houdt het helaas op. Je kunt in huis in feite net zo makkelijk de meegeleverde afstandsbediening gebruiken. We hebben de stofzuiger ook op de bovenverdieping geprobeerd. Dit ging prima, hij gaat tot de randen van de trap (zelfs net iets erover) maar hij valt er niet vanaf. De zuigkracht van de stofzuiger is prima voor op een houten vloer, alle kruimels (en ook legostukjes die nog rondslingerden) verdwenen moeiteloos. Je moet na iedere ronde wel even het bakje legen, schoonspoelen en laten drogen. Jammer vond ik wel dat hij toch nog een stukje van de plinten wegbleef. De stofzuiger heeft verder moeite met ons hoogpolige tapijt. Hier kwam hij bijna niet doorheen.

Geluid

De stofzuiger maakt net zoveel geluid als dat een reguliere stofzuiger doet.

Conclusie

De robotstofzuiger is een mooie stofzuiger die voor de dagelijkse stofzuigbeurt goed te gebruiken is. Hij komt in alle hoeken en reinigt de ruimte systematisch. Voor het zuigen van specifieke locaties moet je nogal je best doen waardoor je snel de neiging hebt om even snel een kruimeldief of de normale stofzuiger te pakken. Gezien de prijs en dat ik voor bepaalde situaties toch de gewone stofzuiger pakte vind ik hem niet geschikt voor gezinnen, maar wel voor situaties waarin je zelf beperkt bent in de mobiliteit.

Reacties