Foto: duurzaamheid-huis

Hoe verbeter je de duurzaamheid binnen je huis?

Duurzaamheid is steeds meer aanwezig binnen onze maatschappij. Het is dan ook een steeds breder begrip aan het worden.

Iedereen kan het toepassen binnen verschillende aspecten, maar wat voor belangrijk is, is dat jij leert duurzaam leven. De beste en makkelijkste stap die je hierin kan maken, is duurzaamheid toepassen binnen je huis. Er zijn tal van mogelijkheden om dit proces binnen in je huis te verbeteren. 

Water water en nog eens water

Door een aantal kleine aanpassingen kun jij vandaag al starten met het verduurzamen binnen je huis. Aanpassingen waar niet veel voor geïnvesteerd hoeft te worden, zowel in tijd als in geld. Het besparen van water is bijvoorbeeld al een makkelijke eerste stap. Zo wordt er bijvoorbeeld in ieder huis het meeste water verbruikt met douchen. Probeer eens een timer aan te zetten tijdens het douchen. Maar, zet die vaatwasser bijvoorbeeld ook echt alleen aan als het vol zit. Let dus vooral goed op waar jij wel niet allemaal water voor gebruikt. Vaak is het onnodig en overbodig. 

Lek (of lak) aan energie

Naast het overtollig gebruik van schoon water zijn er nog andere kleine aanpassingen binnen het huis die de duurzaamheid verbeteren binnen. Zo is er meer apparatuur binnen het huis die ongemerkt toch de nodige energie gebruiken. Denk maar aan de magnetron, waterkoker, koffiezetapparaat en stereo-installatie en tal van telefoon opladers die in het stopcontact blijven zitten. Wanneer de stekker in het stopcontact zit, is het vaak zo dat er onnodige energie ‘lekt’. Oh, en zet die computer en tv bijvoorbeeld ook echt uit in plaats van op stand-by. Een kleine, maar duurzame aanpassing.

Duurzaam investeren

Naast deze kleine aanpassingen zijn er ook grotere aanpassingen die van grotere impact zijn binnen de duurzaamheid binnen je huis. Deze grotere aanpassingen vragen dan ook vaak om grotere investeringen die uiteindelijk van invloed zijn op je vaste lasten. Er is namelijk veel info over vaste lasten, met betrekking om de investering in duurzaamheid, te vinden.

Een van deze investeringen kunnen bijvoorbeeld het vervangen van ledlampen voor gloeilampen zijn. Maar, ook als het aankomt op het slim regelen van je warmte binnen je huis valt er veel te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een goede isolatie. En, wat dacht je van die oude cv-ketel? Een warmtepomp is bijvoorbeeld al veel zuiniger. Niet te vergeten hebben we ook nog de welbekende en steeds populairder wordende zonnepanelen. Een behoorlijke, maar zeer verstandige investering. Gelukkig verdien je al deze investeringen gedurende de tijd dubbel en dwars terug. Duurzaam investeren is besparen op energie en je portemonnee.

Reacties