Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van een warmtepomp?

Verschillende factoren bepalen de juiste capaciteit van de warmtepomp. Een warmteverliesberekening helpt bij het maken van de juiste keuze. Kies vervolgens voor een gecertificeerd installateur.

Verschillende factoren bepalen de juiste capaciteit van de warmtepomp. Een warmteverliesberekening helpt bij het maken van de juiste keuze. Laat vervolgens de installatie uitvoeren door een gecertificeerde installateur voor de perfecte oplossing voor jouw woning.

Als je eenmaal het besluit hebt genomen om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp zijn er nog wat vragen te beantwoorden. Welke warmtepomp past het beste in je huis en welke capaciteit moet deze hebben? Hoe kan deze vervolgens het beste worden geïnstalleerd?

Stap voor stap
Panasonic heeft dit proces in een heldere video vastgelegd. Deze laat stap voor stap de installatie van een lucht-water warmtepomp uit de nieuw Aquarea L-serie, dat gebruikt maakt van het natuurlijke koudemiddel R290, in een bestaande eengezinswoning in Laren zien. De warmtepompen uit de L-serie zijn ontworpen om de eigenschappen van het koudemiddel maximaal te benutten. Daardoor is een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Deze warmtepompen zijn daarom bijzonder geschikt voor renovatieprojecten waarbij een hoge temperatuur nodig is voor het gebruik van radiatoren. Ze kunnen gebruikmaken van de bestaande leidingen en radiatoren, waardoor verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk is.

Ideale vermogen
Verschillende factoren bepalen welke capaciteit de warmtepomp moet hebben. Denk daarbij aan de grootte van de woning, het aantal bewoners, de mate van isolatie, de wens om te verwarmen en voldoende warm tapwater te hebben. In tegenstelling tot een cv-ketel moet je bij een warmtepomp overdimensionering voorkomen. Een warmtepomp werkt met een compressor en die heeft ‘rustige draaiuren’ nodig. Bij overdimensionering slaat deze te veel aan- en af. Dat is niet goed voor het rendement én het beperkt de levensduur van de compressor. Met behulp van de Panasonic Aquarea selectietool kan je snel een eerste inschatting maken van het ideale vermogen van de warmtepomp voor jouw woning.

Warmteverliesberekening
In het geval van de eengezinswoning uit de video is ervoor gekozen om een warmteverliesberekening uit te laten voeren door PEET Klimaatadvies. Iedere woning verliest warmte via de gevel, de vloer, het dak en de ramen, maar ook door het ventilatiesysteem. Al deze eigenschappen hebben zij verzameld in een model, waardoor zij hebben kunnen berekenen hoeveel warmte er verloren ging in deze woning. Dat is belangrijk om de juiste warmtepomp te selecteren, zodat de woning op de meest efficiënte manier wordt verwarmd.

Coördinatie installatieproces
Na de selectie van de juiste warmtepomp is Groen Klimaat Experts aan de slag gegaan met de planning van de installatie. Deze gecertificeerde installateur heeft alles gecoördineerd van het leidingwerk, graafwerk, de elektricien tot aan de aannemer. De grootste uitdaging bleek het elektrawerk, maar door de expertise van alle betrokken partijen is de uiteindelijke oplossing beter geworden dan van tevoren bedacht. Daarnaast is de apparatuur van Panasonic gebruiksvriendelijk en simpel in gebruik, waardoor het fijn is om mee te werken.

 

Benieuwd hoe dit project is verlopen? Bekijk dan de video en volg de installatie van A tot Z.