3 tips om het griepvirus buiten de deur te houden

Het begin van de herfst is ook altijd de aftrap van het griepseizoen, dat grofweg van oktober tot en met maart loopt. Met deze 3 tips houd je de griep buiten de deur!

Het begin van de herfst is ook altijd de aftrap van het griepseizoen, dat grofweg van oktober tot en met maart loopt. Het wordt dan buiten kouder, natter en guurder. Ideale omstandigheden voor virussen om zich te verspreiden, omdat we dan veel binnen zitten. Welke maatregelen kun je treffen om de overdracht van het griepvirus te voorkomen?

De meest eenvoudige maatregelen kennen we nog wel uit de corona-tijd: was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog, en zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Ook het regelmatig schoonmaken van belangrijke oppervlakken in huis wordt aangeraden. Maar deze maatregelen vereisen wel enige discipline. Met deze 3 tips, heb je er geen omkijken meer naar.

Continue ventilatie

Door gebruik te maken van mechanische ventilatie heb je 24/7 luchtcirculatie in je woning, een ideale luchtvochtigheid en warmteterugwinning. Met de nieuwe Panasonic VENT-X tegenstroomventilatie wordt ook meteen de binnenluchtkwaliteit aangepakt. Deze units hebben een regelbare mechanische ventilatie om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Door te zorgen voor een constante toevoer van verse lucht in huis, zorgen ze voor een comfortabele en aangename omgeving. Bovendien bevindt zich binnenin het systeem een polypropyleen tegenstroomwarmtewisselaar om de energie uit de afgevoerde lucht terug te winnen en over te dragen aan de toegevoerde lucht. Dit vermindert het energieverbruik van de woning aanzienlijk, terwijl de kwaliteit van de binnenlucht behouden blijft.

Vocht tegengaan

Ventileren en luchten, maar ook goed en gelijkmatig verwarmen van de woning is belangrijk om vochtontwikkeling tegen te gaan. Een vochtige woning is niet comfortabel en kan de gezondheid beïnvloeden. Daarnaast groeien schimmels goed in een vochtige omgeving, wat astma en andere luchtwegklachten verergert. Gek genoeg sla je met een airco twee vliegen in één klap. Deze lucht-lucht warmtepomp koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Het zet koude buitenlucht om naar warme lucht binnen én haalt er het vocht uit.

Met het concept Hybrid Air van Panasonic vormt de lucht-lucht warmtepomp een perfecte combinatie met de cv-ketel. In relatief korte tijd brengt de lucht-lucht warmtepomp een ruimte op de gewenste temperatuur. Zo hoeft de thuiswerker niet de volledige woning te verwarmen als hij overdag vooral in dezelfde werkruimte verblijft. Met een Multi Split-systeem is het zelfs mogelijk om meerdere ruimtes individueel te verwarmen of koelen.

Zuiveren van de lucht

Een groot voordeel van de lucht-lucht warmtepompen die binnen het Hybrid Air-concept vallen, is dat deze standaard zijn voorzien van nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen). OH-radicalen zijn overvloedig in de natuur aanwezig en hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat de nanoe™X-generator het coronavirus (SARS-CoV-2) en het influenzavirus H1N1-subtype tot 99,9% kan remmen1. Tevens worden harde oppervlaktes, zachte stoffen en het binnenklimaat hierdoor schoner en de omgeving aangenamer. Dat scheelt weer een paar poetsbeurten.