Hoewel het een term is die vaak wordt gebruikt bij het bespreken van het weer, is het dauwpunt een relatief moeilijk begrip om volledig te begrijpen.
Simpel gezegd, het dauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht van nature condenseert in vloeibaar water. Wanneer de temperatuur en het dauwpunt hetzelfde zijn, vormt zich dauw op oppervlakken zoals gras, bomen en auto's. Wanneer de temperatuur en het dauwpunt hetzelfde zijn en beide op of onder de 0 graden zijn, vormt zich direct vorst zodra het vocht in de lucht condenseert.
Het dauwpunt berekenen is een handige manier om de luchtvochtigheid te schatten, vooral in de zomermaanden, omdat de waarde van het dauwpunt aangeeft hoeveel vocht er in de lucht is. Als er een overvloed aan vocht in de lucht is, hoeft de atmosfeer niet zoveel af te koelen voordat dat vocht begint te condenseren. Het is de temperatuur waarbij deze condensatie optreedt, dat is de waarde die u als het "dauwpunt" ziet. Het feit dat het dauwpunt direct verband houdt met hoeveel vocht er in de lucht is, is de reden waarom het dauwpunt nuttig is bij het meten van de vochtigheid. Over het algemeen worden dauwpunten boven de 60 beschouwd als vochtig en alles wat de 70 nadert, wordt als drukkend gezien.
Omdat dauwpunten dienen als een maat voor vocht in de lucht en vocht een belangrijk ingrediënt is voor de ontwikkeling van onweer, kunnen dauwpunten ook dienen als een nuttige indicator voor waar en wanneer er onweer verwacht kan worden. Hoewel er veel andere factoren zijn die invloed hebben op het feit of onweersbuien zich vormen of niet, heb je over het algemeen dauwpunten in de buurt van of boven 60 nodig om slecht weer te kunnen krijgen.
Lijkt het je leuk om zelf een dauwpuntmeting te kunnen doen? Kijk dan eens in de webshop van Catec. Ze hebben hier verschillende dauwpuntmeters!.