Foto: glasvezel-internet

Alles wat je nog niet wist over glasvezel

Al in de jaren zestig van de vorige eeuw werd onderzocht of het mogelijk was om via het verzenden van licht door een glaskabel informatie over te brengen.

De pionier op dat gebied was Charles Kao, een Chinese geleerde, die in Hongkong werkte toen dat nog een Britse kroonkolonie was. Kao had geluk dat juist in die tijd ook de laser werd ontwikkeld waardoor er een bijzondere lichtbron beschikbaar kwam.

De eerste experimenten waren echt niet bijzonder hoopvol. Al na een meter kabel was 80% van het licht weggelekt via de glaskabel. De reden daarvoor was dat er onzuiverheden zaten in de gebruikte kabel van gewoon glas. Na 30 jaar ontwikkeling werd het mogelijk om glaskabel te maken van kwarts, gesmolten onder extreme hitte. Hierbij trad er geen verlies meer op van het verzonden licht. In 2009 ontving Kao de Nobelprijs voor zijn inspanningen op het gebied van de glasvezeltechniek.

Waarom zou jij kiezen voor glasvezel?

In principe heb je de keuze tussen kabel en glasvezel. Omdat glasvezel letterlijk met de snelheid van het licht werkt, geeft het behalve snelheid ook meer stabiliteit. Met glasvezel is het geen probleem als de hele buurt tegelijk gebruik maakt van het internet. Bij de kabel komen dan regelmatig storingen voor. Voor het uploaden van informatie is een glasvezelnet even snel als voor het downloaden. Misschien merk je ook regelmatig dat het uploaden zo traag verloopt. Dat is bij de kabel echter een gewoon verschijnsel. Uploaden gaat daar ongeveer met 10% van de snelheid van het downloaden. Bij een glasvezelnet is de snelheid van beide processen gelijk.

Er zijn voor glasvezel internet in het algemeen meerdere providers in jouw woongebied zodat je kan kiezen voor het abonnement dat bij jou past. Voor de kabel zijn er ook gebieden waar slechts één provider mogelijk is met alle nadelen van dien.

Kun je overal glasvezel internet krijgen?

Op steeds meer plekken in ons land wordt het glasvezelnet uitgebreid. Vaak worden eerst de hoofdleidingen al vervangen door glasvezel, terwijl in de wijk zelf de huizen nog uitsluitend een kabelverbinding hebben. Hierdoor wordt echter al het signaal beter doorgegeven en zijn er minder versterkers nodig op het kabelnet richting de woningen. Storingen en verlies van kwaliteit wordt hierdoor al beperkt. Als je wilt weten of jouw woning al aangesloten is op glasvezel, kan je dat eenvoudig nazien met de postcodecheck die providers met glasvezelinternet aanbieden.

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak al de vraag gesteld of je ook wilt worden aangesloten op het glasvezelnet. In veel gevallen is dat gratis en derhalve een goede keuze ook als je nog niet hebt besloten tot een glasvezelabonnement voor internet.

Wist je dat er ook glasvezel tv is?

Behalve internet kan je ook het tv-signaal via de glasvezel binnen krijgen. De voordelen voor tv via de glasvezel zijn vergelijkbaar met die voor internet qua snelheid en betrouwbaarheid. Je hebt geen kastjes of andere hulpmiddelen nodig omdat de verbinding via de glasvezelkabel voldoende. Het aanbod aan tv-zenders via het glasvezelnet is zeer uitgebreid evenals de mogelijkheden om op te nemen of terug te kijken. Glasvezel is beslist de toekomst.

 

Reacties