string(1) "a"

Trage internetverbinding thuis: waar kan het aan liggen?

Ook thuis is internet niet meer weg te denken. We gebruiken het steeds meer op verschillende apparaten.

Guido van Loon 29 Oktober 2021

Hoe zwaarder we onze internetverbinding belasten, hoe groter de kans op frustraties omdat het internet naar je smaak te traag is. Waar kan het aan liggen als je internetverbinding traag is?

Je router

Je router kan een rol spelen in het beperken van de prestaties van je internetverbinding. Dat kan het geval zijn wanneer de router al een aantal jaren meegaat en niet meer up to date is. Test daarom bij voorkeur op een apparaat dat direct op de router zit aangesloten met een kabel (een computer of laptop, in de meeste gevallen) hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is. Dat kan met de speedtest van Delta. Zijn de cijfers lager dan je beloofd wordt door je internetaanbieder met jouw abonnement? Dan is het tijd om contact op te nemen met je provider voor een nieuwe router.

Je abonnement

Komen de cijfers in de speedtest min of meer overheen met de downloadsnelheid die je inkoopt door middel van je internetverbinding? Dan heb je simpelweg voor een te beperkt internetabonnement gekozen en moet je op zoek naar een abonnement dat meer snelheid kan bieden. De kans is groot dat je dan ook meer gaat betalen, maar daarmee krijg je dan wel een internetverbinding die aansluit bij je behoeftes. Dat is dus zeker het overwegen waard. Heb je DSL-internet (via de telefoonlijn) en zit je al aan het maximum wat haalbaar is op jouw adres qua downloadsnelheid? Dan zul je moeten overstappen op kabelinternet of glasvezelinternet.

Je apparaat

Koop je je internetsnelheid ruim genoeg in voor jouw behoeftes en levert de router wel de beloofde snelheden, maar ervaar je toch dat je internet langzaam is? Dan is de kans groot dat het aan het apparaat ligt waarop je de internetverbinding gebruikt. Apparaten als computers, tablet en smartphones worden trager na verloop van tijd omdat ze dichtslibben en steeds zwaardere software moeten draaien. Het lijkt dan of je internet traag werkt, maar in feite is het de computer die veel tijd nodig heeft om te laden.

Bovenstaande zaken gaan primair uit van een bekabelde internetverbinding, omdat je op die manier het internetsignaal ongehinderd en stabiel kunt ontvangen op je apparaat. Bij draadloze internetverbindingen kunnen ook de afstand tot de router en eventuele objecten die het signaal van de router blokkeren voor een tragere internetverbinding zorgen.

Reacties