Je woonadres bepaalt nu nog of je gebruik kunt maken van glasvezel

Het is de bedoeling om overal in Nederland een glasvezelnetwerk aan te leggen. Op dit moment zijn ze daar hard mee bezig.

Guido van Loon 25 Mei 2022

Of jij, op jouw woonadres, nu al gebruik kunt maken van dit glasvezelnet kun je controleren met de postcodecheck. Er wordt hard gewerkt om overal, in elke stad en elk dorp, het buitengebied en alle bedrijventerreinen, het glasvezelnet aan te leggen. Dan pas kan elke woning of bedrijf worden aangesloten op glasvezel. Dat gebeurt vanaf een centraal verdeelpunt in de straat of buurt, tot in jouw woning. 

Is het aanleggen van glasvezel gratis?

De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis, zeker als de hele wijk wordt ontsloten. In dat geval hoef je geen abonnement af te sluiten, maar moet je wel toestemming geven voor aanleggen van de glasvezel kabel tot in jouw meterkast. Als je wel een abonnement afsluit wordt de kabel tot in je huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Meld je je niet aan tijdens zo’n glasvezelcampagne dan komt er geen glasvezel aansluiting in je woning. Natuurlijk is het wel mogelijk om dit op een later tijdstip aan te sluiten. Omdat er dan extra werkzaamheden moeten worden verricht betaal je daar ‘eenmalige’ aansluitkosten voor. In sommige gebieden is het ook mogelijk dat je een soort van toeslag moet betalen om glasvezel te krijgen. Dit gebeurd meestal in gebieden waar de afstand tussen woningen heel groot is.

Waarom is het aansluiten op glasvezel nu zo populair?

Het internet gebruik is de laatste jaren enorm toegenomen. Dat komt niet alleen door het vele thuiswerken, maar ook door bijvoorbeeld de dingen die je in huis automatiseert. Denk hierbij aan een camerasysteem, een slimme bel, bediening van het verwarmingssysteem, het licht en de gordijnen op afstand, een robot stofzuiger of grasmaaier. Het gebruik van deze geautomatiseerde apparaten verloopt ook via internet. Bovendien hebben de meeste huishoudens vaak meerdere smart apparaten. Een snelle en betrouwbaar internet is daarom van groot belang. 

Alleen een abonnement voor internet afsluiten

Je kunt met een glasvezelaansluiting bij sommige glasvezelaanbieders ook alleen een internet abonnement afsluiten. De internetsnelheden die in de meeste gevallen worden aangeboden liggen tussen de 50 en 1000 Mbps. Bij Delta heb je bijvoorbeeld standaard de keuze uit een internetsnelheid van 150 Mbps of 1000 Mbps. In een aantal gebieden biedt Delta zelfs al een internetsnelheid aan van 8 Gig ofwel 8000 Mbps. Natuurlijk is het ook mogelijk om naast een internet abonnement ook een abonnement voor tv en/of bellen af te sluiten. Daarnaast kun je in de meeste gevallen ook het abonnement dat je afsluit naar boven of beneden bijstellen.

Reacties