Foto: Ik-bouw-betaalbaar-in-Almere-ibba

Bouw een vrijstaand huis voor €125.000

Almere maakt vrijstaand wonen mogelijk voor inkomens vanaf €2.200 per maand.

Sinds zaterdag 31 januari brengt de gemeente Almere onder de noemer 'Ik bouw betaalbaar in Almere' (IbbA) vijftien kavels met een heel speciaal karakter op de markt. Zij bevinden zich in de grootste zelfbouwwijk van Nederland, het Homeruskwartier in Almere Poort. Op deze kavels is het voor iedereen met een bruto maandsalaris vanaf €2.200 mogelijk een vrijstaand huis te bouwen. Daarmee heeft deze doelgroep de mogelijkheid een woning te bouwen die tot voor kort nergens in Nederland tot de mogelijkheden behoorde.

Wethouder Henk Mulder is verguld met het nieuwe product: 'Door het formaat van de woning en de kavel én door onze IbbA-regeling wordt een vrijstaand huis bereikbaar voor iedereen. Dat is uniek in Nederland. Ik verwacht dat deze vijftien mini-villa’s weer een heel nieuwe woonbeleving toevoegen aan de grootste zelfbouwwijk van Nederland.' Op de 15 kavels van 11 x 11 m kan een vrijstaande woning, compleet met kleine tuin en parkeren op eigen terrein gerealiseerd worden. De woningen hebben een afmeting van 7.3 x 7.3 meter. Deze niet alledaagse afmetingen en de kleine schaal zorgen voor verrassende woningen in buurtje met een duidelijk onderscheidend karakter. De hoogtes van de woningen variëren tussen de 2, 2,5 en 3 bouwlagen.

'Het vrije veld'

Het bijzondere buurtje bevindt zich in het Homeruskwartier, en is een van de laatste uit te geven gebieden in deze wijk. Het stedenbouwkundig plan met 39 kavels is van het bureau Hund Falk Architecten. Ze hebben samen met de gemeente onderzocht hoe men, binnen vergelijkbare dichtheden als de reguliere rijtjesbouw, tot een stedenbouwkundig plan kan komen voor de bouw van vrijstaande eengezinswoningen met een eigen verschijningsvorm. Aangezien het hier om zelfbouwkavels gaat, moeten de kavels zich in tijd onafhankelijk van een buurkavel laten bebouwen. Voor de mogelijkheden die de kavels bieden hebben tien architecten voorbeeld ontwerpen gemaakt. Ook Hund Falk Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat bewijst dat een bouwvlak van 'slechts' 53m2 toch leidt tot een zeer aantrekkelijke woning. Kijk op ikbouwmijnhuisinalmere.nl voor meer informatie.

IbbA

In Almere is er een starterslening voor zelfbouwers, de IbbA-starterslening. Hiermee is het bouwen van een eigen huis ook haalbaar voor mensen die anders alleen in aanmerking komen voor een huurwoning. De IbbA-regeling is opgezet door de gemeente Almere en Woonstichting de Key en biedt iedereen met een bruto maandinkomen vanaf €2000 de kans om een eigen huis te bouwen. Het uitgangspunt bij IbbA is dat de potentiële zelfbouwer leent wat deze kan lenen, en de rest van de investering wordt aangevuld vanuit de IbbA-Starterslening. IbbA is al sinds de introductie van de regeling in 2009 een succes. Inmiddels hebben ruim 500 huishoudens met behulp van de IbbA-Starterslening een eigen huis gebouwd in Almere. En dit aantal groeit nog steeds.

Meer informatie: www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl

Publicatiedatum: 3 februari 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties