Foto: woonverzekering-hema

Woonverzekering uitgelicht

De woonverzekering: een verzamelbegrip voor de inboedel-, opstal- en glasverzekering die we afsluiten om ons huis en onze bezittingen te verzekeren.

Best belangrijk dus! Als een van de voordeligste aanbieders van woonverzekeringen ontvangen de experts van HEMA talloze vragen over deze belangrijke verzekering. Op ons verzoek hebben ze de belangrijkste van deze vragen beantwoord, zodat we de antwoorden met je kunnen delen!

Wat is het verschil tussen een opstal-, inboedel- en glasverzekering?

Jouw huis is je meest dierbare bezit en moet daarom goed verzekerd zijn. Voor nu, over vijf, tien of twintig jaar. Je huis staat vol met spullen van waarde. Hoe zit het precies met de verschillende opties binnen de woonverzekeringen?

- Met een inboedelverzekering verzeker je de roerende zaken tegen schade, diefstal of brand. Denk bijvoorbeeld aan schade aan uw bankstel, of diefstal van laptop of sieraden.
- De opstalverzekering dekt de schade aan je woning. Dit kan schade zijn door storm, blikseminslag, brand, inbraak of een andere reden. Deze verzekering is veelal verplicht als je een koophuis hebt.
- De glasverzekering is een aanvullende verzekering die de schade aan glas in bijvoorbeeld ramen en deuren vergoed.
Een leuk detail is dat de woonverzekering van HEMA in de basisdekking zowel een inboedel- als een opstalverzekering bevat.
Ik huur.

Wat moet ik met een opstalverzekering?

Als huurder heb je geen profijt van een opstalverzekering. Eventuele schade aan verbeteringendie je bij de huurwoning hebt aangebracht, zoals een nieuwe keuken of badkamer, worden veelal gedekt door het zogenaamde huurdersbelang. In dat geval kan je verbeteringen meeverzekeren in de inboedelverzekering. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de woonverzekering van HEMA. Bij HEMA is de prijs van het totale woonverzekeringspakket afgestemd op het verschil in dekking en betaal je als huurder dus significant minder.

Wat is 'onderverzekeren'?

Wanneer je verzekering een maximale dekking heeft die lager is dan de waarde van de spullen die je wilt verzekeren spreek je over 'onderverzekering'. Je kunt dit voorkomen door de polis goed te bekijken voordat je met een verzekeraar in zee gaat. Daarnaast moet de waarde van je spullen inschatten. Gelukkig zijn er tegenwoordig verzekeraars die de garantie geven dat je nooit onderverzekerd bent en dus altijd de daadwerkelijke waarde van je spullen vergoed krijgt.

Reacties