Foto: nuwonen-tijdelijk-verhuur-woning

Verhuur tijdelijk je woning

De tijdelijke verhuur van woningen wordt geregeld via de Leegstandswet. Sinds de wetswijzigingen van 1 juli 2013 valt hieronder ook de overbruggingsverhuur.

Simpel gezegd is dat de verhuur van een woning die te koop staat, bijvoorbeeld omdat je een andere woning gaat kopen of hebt gekocht. Hieronder leiden we je graag in, in deze materie. Het is namelijk best nog een ingewikkeld bolwerk waar je doorheen moet.

Kun je je woning dan tijdelijk verhuren?

Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord is dus dat daar toch heel wat bij komt kijken. Allereerst heb je sowieso een vergunning nodig van je gemeente. Specifiek voor wat betreft de overbruggingsverhuur werd het sinds 2013 echter toch wel eenvoudiger om een te koop staande woning te verhuren. Zo mag de verhuurder nu bijvoorbeeld zelf de huurprijs bepalen, daar waar de maximale huurprijs eerder werd vastgelegd in de vergunning, volgens een puntensysteem voor huurwoningen.

Termijn

Vergunningen voor de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen worden toegekend voor een termijn van 5 jaar. Particulieren mogen daarbij nooit meer dan twee te koop staande woningen te huur aanbieden.

Toestemming van de bank

Om koopwoningen te verhuren heb je toestemming nodig van je bank of een andere hypotheekverstrekker. Deze spelers zullen voorwaarden koppelen aan hun toestemming. Meestal houdt dit in dat je de huuropbrengsten moet inzetten ter aflossing van je hypotheek.

Belastingaftrek

Een laatste punt dat we hier willen behandelen, betreft de veranderde belastingstatus die je tijdelijke huuropbrengsten krijgen. Zij komen namelijk terecht in box 3 van het aangifteformulier, inkomen uit sparen en beleggen. Zo verdwijnen ze uit box 1, inkomen uit werk en eigen woning. Door deze switch vervalt het recht om de hypotheekrente van het pand in te brengen als belastingvermindering.

Overbruggingsverhuur via Nuwonen.eu

Uiteraard lichtten wij hierboven slechts een tipje van de sluier. Het zal echter duidelijk zijn dat je met heel wat rekening moet houden wanneer je je te koop staande woning tijdelijk gaat verhuren. Daarom doen veel eigenaars een beroep op gespecialiseerde diensten, zoals Nuwonen.eu. Op hun site kun je alvast heel wat extra informatie terugvinden.

Reacties