Foto: huis-verhuren-alles-wat-je-moet-weten

Huis verhuren: alles wat je moet weten

Misschien heb je een tijdelijk verblijf in het buitenland gepland staan, of misschien zelfs een definitief.

Misschien ga je samenwonen, je huis verkopen of mantelzorg verlenen. Welke reden je ook hebt, (tijdelijk) je huis verhuren biedt vaak een oplossing. Maar voordat je deze keuze maakt heb je natuurlijk wel wat meer informatie nodig.

Regels en wetgeving

Er zitten natuurlijk regels en wetten verboden aan het verhuren van je huis. Zo mag je in Nederland je huis namelijk helemaal niet tijdelijk verhuren. Zodra een huurcontract getekend is mag dit niet zonder duidelijke vastgelegde regel worden opgezegd. Tenzij je een duidelijk termijn vastlegt in het contract. Zorg er dus ook zeker voor dat je werkt met een professioneel en rechtsgeldig contract. Mocht je nu toch echt graag tijdelijk willen verhuren, verhuur je woning dan aan expats in de omgeving. Expats zijn vaak op zoek naar gemeubileerde, particuliere huizen en appartementen voor een tijdsbestek van 6 maanden tot een aantal jaar. Daarbij weet je zeker dat je goed zit met de betaling van de huur; vaak wordt dit vergoed door het bedrijf waar ze op projectbasis werken!

Tip: Schakel de hulp in van een professional op dit gebied om zeker te zijn dat je het huis verhuurd onder de juiste wetten.

Verzekering

Zodra de contracten zorgvuldig opgesteld zijn is het tijd om je te verdiepen in de verzekeringen. Zoals in iedere woning loop je risico op schade, alleen ben je er dit keer niet bij wanneer het gebeurt. Als je gemeubileerd verhuurd is de kans op schade aan meubilair groot, of het nu is door ongelukjes of simpelweg door slijtage. Je hebt hier twee opties; je verzekerd de woning zelf met het risico op onvolledige dekking vanuit de verzekering (veel verzekeringsmaatschappijen vinden het risico te groot) of je laat je huurder zelf een inboedelverzekering afsluiten.

Belastingen

Op het moment dat je de woning te huur aanbiedt, valt de woning in box 3; inkomsten uit sparen en beleggen. Dit betekend dus ook dat er geen hypotheekrenteaftrek (meer) mogelijk is. Je betaalt ook een deel vermogensbelasting over de huuropbrengsten. Meer over de belastingen vind je hier!

Verhuren

Je hebt twee mogelijkheden, je verhuurt de woning als particuliere aanbieder of je schakelt de hulp in van een makelaar. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Zo heb je bij particuliere verhuur geen makelaars- of bemiddelingskosten, maar loop je tegelijkertijd wel meer risico. Uiteindelijk is de keuze helemaal aan jou!

Reacties