Foto: hypotheken

Als freelancer een huis kopen

Je bent zzp'er en je wilt een woning kopen. Dat is prima mogelijk! Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Er is als zzp'er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen anders berekend omdat je als freelancer een flexibel inkomen hebt. Daarnaast zal de hypotheekverstrekker willen weten of je bedrijf stabiel genoeg om maandelijks je hypotheeklasten te betalen.

Hypotheken voor zzp'ers

Er bestaan speciale hypotheken voor freelancers: de zogenaamde zzp hypotheek. Hierbij wordt net als bij andere hypotheken gekeken naar je jaarinkomen om te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij freelancers wordt hierbij vaak naar de nettowinst van de afgelopen drie jaar gebruikt.

Maar het is tegenwoordig niet zo dat je per se drie jaar zzp'er moet zijn om in aanmerking voor een hypotheek te komen. Ook als je twee of zelfs één jaar freelancer bent is dit mogelijk. En dat geldt zelfs voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

Laat je als zzp'er dus zeker niet ontmoedigen en ga eens lang bij een hyptheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Reacties