Nationale-Nederlanden vraagt aandacht voor een gezond binnenklimaat.
Moe, geen concentratie en problemen met ademen? Dat kan liggen aan een ongezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Toch is dat nog niet zo bekend, ook niet in coronatijd. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden. Waar er veel aandacht is voor de luchtkwaliteit buiten, is het bewustzijn over het binnenklimaat beperkt. 40% van de Nederlanders heeft zich zelfs nog nooit verdiept in het onderwerp. De financiële dienstverlener wil het belang van een gezonde woning onderstrepen en lanceert daarom vandaag het platform Gezond Wonen. Inclusief een speciale check om de kwaliteit van het klimaat in huis in kaart te brengen.
“Wij willen voor iedereen een thuis mogelijk maken waarin je gezond kunt leven. En dat begint bij bewustwording over wat een gezond huis is", legt Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet, uit. “Sinds de vierde coronamaatregel – voldoende ventileren – zijn we allemaal gewezen op het belang van een goed binnenklimaat. Maar wat doen we ermee? Nationale-Nederlanden wil mensen helpen met wat echt belangrijk voor ze is. Daar hoort fijn, betaalbaar en gezond wonen bij”.
Veel Nederlanders zijn bezig met hun vitaliteit, bijvoorbeeld door voldoende te bewegen en gezond te eten. De pandemie heeft dat extra op scherp gezet. Toch lijkt het verbeteren van het binnenklimaat nog niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren. Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.
Gezonde lucht in huis begint met bewustzijn, ontdekken wat er beter kan. Meer kennis leidt bovendien tot meer actie. De actiebereidheid van respondenten nam na confrontatie met verschillende feiten met maar liefst 52% toe. Mauritsz: “We willen graag helpen om op een makkelijke manier de luchtkwaliteit te verbeteren. Het hoeft niet meteen ingrijpend of kostbaar te zijn. Je afzuigkap goed gebruiken, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in het ventilatiesysteem: de optelsom van die kleine verbeteringen helpt al.” In samenwerking met TNO biedt Nationale-Nederlanden daarom de Gezond Wonen Check aan, op een speciale pagina met inzichten en tips. Ondertussen werkt de financiële dienstverlener ook in de eigen kantoorpanden aan een gezonder klimaat. Om werkplekken voor de medewerkers beter te maken, worden deze grondig heringericht, voorzien van genoeg groen en betere ventilatie.
Nationale-Nederlanden is daarnaast sinds kort partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Heijmans, Longfonds, Philips, TNO en Velux. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat. “We denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”, aldus Mauritsz. "Met de kennis van nu had ik er tijdens mijn eigen verbouwing dankbaar gebruik van gemaakt!”
Benieuwd hoe gezond jouw huis is? Doe de Gezond Wonen Check op NN.nl/gezondwonen