Wil jij warme voeten deze koude dagen? Dan is het belangrijk om te weten wat vloerverwarming precies is en welke soorten er zijn. Ontdek alles over deze comfortabele en handige manier van verwarmen.
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is, zoals de naam al zegt, een manier om een ruimte te verwarmen via de vloer. Dit is een andere manier van verwarmen in vergelijking met radiatoren. Bij radiatoren stroomt er water met een hoge temperatuur (>65°C) vanuit de cv-ketel door de radiator heen, die vervolgens de lucht in een ruimte verwarmt. Dit wordt ook wel convectiewarmte genoemd. De warme lucht stijgt naar boven en daalt weer zodra deze is afgekoeld, waardoor de lucht in de ruimte circuleert.
Vloerverwarming maakt gebruik van een lage watertemperatuur (32°C - 40°C) en stralingswarmte. Stralingswarmte is warmteoverdracht via een verwarmd oppervlak, zoals een vloer of muur, dat door warm water in leidingen wordt opgewarmd en deze warmte gelijkmatig afgeeft aan de ruimte. Je kunt het vergelijken met het gevoel van een warme tegelvloer op een zonnige dag. De warmte komt van onderaf, wat tijdens koude dagen extra fijn is.
Soorten vloerverwarming
Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Naast watergedragen vloerverwarming is er ook elektrische vloerverwarming.
Hieronder beschrijven we drie soorten watergedragen vloerverwarming:
Lage opbouw vloerverwarming
Opbouwvloerverwarming wordt bovenop een bestaande ondervloer geplaatst en vervolgens afgewerkt. Er zijn verschillende soorten systemen met een opbouwhoogte variërend van 1,5 cm tot 3 cm. Dit kunnen nat- of droogbouwsystemen zijn.
Het voordeel van een lage opbouw vloerverwarming is dat deze geschikt is voor renovaties en verbouwingen, waardoor vloerverwarming voor iedereen toepasbaar is. Let er wel op dat deuren eventueel ingekort moeten worden.
Frezen
Bij frezen worden met een freesmachine sleuven aangebracht in de bestaande betonnen ondergrond. Vervolgens worden hier de vloerverwarmingsbuizen ingelegd en vaak afgewerkt met een laag egaline of direct met tegellijm. Let op dat de snelle installatietijd gepaard gaat met stof/puin en een mogelijke ongelijke verdeling van de warmte.
Traditionele vloerverwarming
In Nederland wordt traditionele vloerverwarming al jaren toegepast. In de meeste gevallen worden de vloerverwarmingsbuizen tijdens de bouw van de woning direct verwerkt, wat een handige en efficiënte oplossing is. Let er wel op dat de opwarmtijd langer is, doordat de vloerverwarming 5-7 cm onder de grond ligt. Hierdoor duurt het langer voordat de warmte bij de vloer en in de ruimte komt.
Wat is de juiste vloerverwarming voor jouw situatie?
WARP Systems is een producent van verschillende innovatieve vloerverwarmingssystemen die perfect aansluiten bij jouw situatie. Alles is mogelijk: we hebben oplossingen voor renovatie en nieuwbouw, in de vorm van vloer-, wand- en plafondverwarming. We bieden zowel natbouw- als droogbouwvarianten aan, met een opbouwhoogte vanaf 1,5 cm.
Benieuwd welke vloerverwarming bij jou past? Doe onze korte systeemkeuzetest en vind jouw ideale systeem!
https://www.warp-systems.nl/systeemkeuze/#system-select