Foto: badkamer_tegels_1

Tegels in de badkamer

De kleur, de vorm, het patroon en de afmetingen, tegels in alle soorten en maten bepalen de uitstraling van jouw badkamer.

Guido van Loon

Bron foto: Cottoceramix

Badkamertegels zijn voortdurend in ontwikkeling; in vormgeving, maat, kleur en patroon. De toepassing van tegels is sfeerbepalend voor de ruimte. De basisregel wat betreft de kleuren van je tegels in de badkamer: lichte kleuren maken ruimten groter en donkere kleuren juist niet. Intensieve kleuren geven vrolijkheid, warme kleuren brengen rust en intimiteit. Maar wat is voor jou persoonlijk de perfecte tegel? Romantisch, robuust, tijdloos of opvallend?

De vijf belevingen

Bij de beleving van een ruimte met tegels spelen vijf elementen een belangrijke rol: oppervlak, kleur, formaat en vorm, patronen en de complete architectuur. 

Oppervlak 

Fluweelzacht of met relief? De uitstraling van het oppervlak geeft de tegel een geheel eigen identiteit. Kijk in de showroom wat je aanspreekt. Elke oppervlaktebewerking heeft zijn eigen charme. Glanzend glas geeft dieptewerking en transparantie; zeker voor de kleinere badkamer een aanrader. Met structuurglas (ribbels, nopjes) wordt een meer metallic look verkregen. Overigens hebben matte tegels als extra voordeel dat ze slipvaster zijn.

Kleur

Veel gezien zijn de aardetinten. Maar wie van wat meer gewaagde kleuren houdt kan ook alle kanten op. Dankzij moderne technieken kunnen tegenwoordig ook ongeglazuurde tegels in diverse kleuren en met natuurlijke uitstraling gerealiseerd worden. Naast verschillende kleuren is er ook keuze uit een groot assortiment decors. Houtprints zijn bijvoorbeeld leuk voor de originele afwisseling. Parket op de vloer of lambrisering tegen de wand? Geen probleem. En dat alles wel vocht-, vlek-, kras- en chemicaliënbestendig.

Formaat en vorm

Er lijkt geen eind te komen aan de diversiteit aan maatvoering. Bijzonder grote of juist zeer kleine tegels? Tegenover de glazen mozaïektegeltjes van 1x1 cm staan de grootformaat tegels. Na vierkanten van 60x60 cm zijn er inmiddels ook tegels van 90x90 cm en rechthoeken van 60x120 cm. Tegenwoordig zijn werkelijk alle formaten mogelijk. Denk niet alleen aan de vierkante tegels. Langwerpige tegels geven een verrassende blik en kleine mozaïektegeltjes kunnen door hun formaat ook op ronde vormen aangebracht worden, wat een intieme sfeer geeft. Combineer verschillende formaten voor een spannend ritmisch effect.

Patronen

Goed uitgedachte patronen vormen de basis voor verrassende en inspirerende creaties. Let wel: in een grote ruimte kan het spelen met diverse formaten een spannend plaatje opleveren, maar in een kleinere badkamer is dit al snel te druk.

Architectuur

Bij architectuur denken we aan de formaten en het lijnenspel oftewel het ritme en de totale beleving. Grote tegels zorgen voor een rustige uitstraling, simpelweg omdat er minder voegen zijn. De langwerpige, platte wandtegels van nu zijn een echte hit. Ze zijn een stuk breder dan het vroegere sierstripje en worden meestal liggend verwerkt. Betegel de wand tot het plafond, dit oogt strak. Tevens is het hygiënisch. Wandtegels voorkomen immers schimmel en vochtplekken.

Houd je van...

Luxe; ga voor een langwerpige tegel.
Modern; kies een ongewoon (extra groot of juist klein) formaat, mat of met extra glans.
Klassiek; ga voor een decorstrip in bijpassende kleur of een marmerdessin.
Bijzonder; kies een afwijkende vorm of reliëf, een opvallende kleur tegel of afwijkende voeg.
Minimalistisch; zoek grote vierhoekige tegels in lichte kleur en bijpassende voeg.

Essentiële vloer

Men realiseert het zich niet altijd, maar een essentieel onderdeel van een tegelwand of vloer is de combinatie met de voeg. Van nature worden tegels met rasters geassocieerd. De interieurarchitect of de tegelzetter kan ervoor kiezen deze rasterwerking te versterken of juist te neutraliseren. Dit kan door de breedte van de voeg, maar ook met de kleur. Wie ervoor kiest de rasterwerking te versterken kan uitgaan van verrassende effecten die niet doen denken aan een traditionele tegelwand of -vloer. Een zwarte tegel met witte voeg geeft een groot contrast tussen tegel en voeg en valt goed op in een ruimte. Wie juist een zachte uitstraling wil, kiest voor een bijpassende voegkleur.

Vloertegels

Geglazuurde badkamertegels bevatten een keramische glaslaag. Ze zijn uitsluitend geschikt voor ruimtes die niet intensief belopen worden en zijn onderhoudsvriendelijk.

De kleur van ongeglazuurde vloertegels zit verwerkt in de dikke toplaag. Ze zijn zeer slijt- en krasvast. Antislip vloertegels voorkomen het uitglijden op een nat oppervlakte. Wel vragen ze meer aandacht bij het reinigen. Indien je graag vloerverwarming wilt, informeer dan altijd bij de tegelspecialist of de tegel die je op het oog hebt hiervoor geschikt is.

Persoonlijk accent

Decorstrips zijn er niet alleen in keramiek, maar bijvoorbeeld ook in glas, rvs en aluminium. Ze zijn heel geschikt om een persoonlijk smaakaccent aan uw badkamer te geven. Ledverlichting geïntegreerd in tegels geeft een prachtig, subtiel effect. Let wel op of de elektrische installatie in de badkamer hiervoor geschikt is.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
bea.segers.5

De wandtegels op de eerste foto vind ik erg mooi. Nu kan ik nergens zien waar ik deze evt. Kan bestellen voor mijn eigen badkamer . Kunnen jullie mij hiermee helpen?

10 jaar geleden