Foto: Zo-kies-je-de-badkamer-die-bij-je-past

Zo kies je de badkamer die bij je past

Hoe ga jij je nieuwe badkamer gebruiken? Ben je van de 'snelle douche' of voel je meer voor een wellnesscenter? Handig om dit eerst in kaart te brengen.

Guido van Loon

Alles is mogelijk bij het samenstellen van je nieuwe badkamer. Douchen heeft bijvoorbeeld een andere dimensie gekregen; de mogelijkheden in regendouches, stoomcabines en douchekolommen zijn enorm. Deze ontwikkeling is ook ideaal voor degenen die wel graag een wellnessruimte willen, maar gewoonweg niet over de ruimte hiervoor beschikken.

Type huishouden

Sta allereerst stil bij je levensstijl en gezinssamenstelling. Jonge gezinnen kiezen voor een andere inrichting en andere elementen in de badkamer dan bijvoorbeeld tweeverdieners. Niet alleen wat betreft de diverse opbergmogelijkheden, maar ook de keuze voor het soort bad en wellicht stoomcabine, jacuzzi of sauna. Voor gezinnen met 's ochtends een spitsuur in de badkamer zijn dubbele wasbakken een echte oplossing, dit geeft extra ruimte in de ochtendplanning.

Snel of lekker langzaam?

Je gaat ongetwijfeld helemaal op in al het moois dat aan je voorbij trekt. Maar stel jezelf allereerst de vraag 'Hoe wil ik mijn badkamer gebruiken?'. Wil je een uitgebreide doucheruimte, kies je liever een bad of is beide mogelijk? 's Avonds lekker lang badderen en een magazine lezen met je favoriete deuntje op de achtergrond. Dat moet je als muziek in de oren klinken. Ook hierbij zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn er baden die breed genoeg zijn voor twee personen. Of denk eens aan een model met verschillende jets die je van een luchtmassage voorzien.

De afmetingen

Het is van essentieel belang dat je voordat je begint aan het badkamerontwerp de afmetingen van je badkamer in kaart brengt. Meet de lengte, breedte en hoogte. Vervolgens is het belangrijk de grootte en draairichting van aanwezige ramen en deuren te vermelden. Neem objecten zoals radiatoren mee en noteer aansluitingen en doorvoeren van elektriciteit, warmwatervoorziening, riolering en ventilatie. Nieuwe afwerklagen over bestaande muren kunnen de beschikbare binnenruimte enkele centimeters verkleinen, houd hier rekening mee. Voor een kleine ruimte zijn een heleboel inrichtingsmogelijkheden te bedenken. Maar kom je er bij het meten achter dat je wensen toch beter te realiseren zijn bij een grotere ruimte, neem dan in overweging om een extra (deel van een) kamer bij de bestaande badkamer te betrekken. De vierkante meters die dit oplevert, zijn erg waardevol en dus absoluut het overwegen waard.

Elektriciteit

Je kunt de badkamer uitbreiden met verschillende wellnessproducten. Houd wel in de gaten of het elektriciteitsnet deze extra belasting aan kan. Aparte groepen zijn een oplossing. Overigens is het ook raadzaam na te gaan hoe energiezuinig de verschillende apparaten zijn.

Ontwerp

Heb je iets moois gevonden, laat je dan niet weerhouden omdat je vermoedt dat het niet mogelijk zou zijn in jouw badkamer. Er zijn ontwerpprogramma's die je een mooi inzicht geven in de mogelijkheden met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Absoluut leuk om te proberen. Maar echte oplossingen waar jezelf nog niet aan gedacht hebt, daarmee zal een ontwerper je kunnen verrassen. Vaak zijn we toch geneigd om te denken in standaardoplossingen. Daarom zijn advies en
expertise onmisbare elementen in de voorbereiding voor je nieuwe badkamer.

Alles kan en mag

Tegenwoordig lijken de mogelijkheden onbeperkt te zijn, alles kan en alles mag. Fabrikanten komen met de mooiste producten, vernieuwende en verrassende combinaties en de meest uitgebreide opstellingen. Een goed voorbeeld hiervan is Brauer, onder meer te vinden bij BadkamerXXL. Natuurlijk zal dit lang niet altijd toepasbaar zijn op je eigen situatie, zowel qua oppervlakte als budget. Toch kun je zich op deze manier optimaal laten inspireren. In de oriëntatiefase hoef je helemaal niet bescheiden te zijn, dromen mag! De uitdaging om je wensen en ideeën tot een realistisch plan te verwerken, binnen het door jou aangegeven budget, ligt uiteindelijk bij de badkamerspecialist.

Reacties