Foto: badkamer-onderhoud-wanneer

Wanneer weet je dat je badkamer aan onderhoud toe is?

Het is belangrijk dat je je badkamer goed onderhouden blijft. Wil je weten waar je op moet letten? Wij geven je een aantal tips!

Guido van Loon

De badkamer; het is misschien wel één van de belangrijkste kamers van je huis. Naast dat het een fantastische plek is voor de wc, om je tanden te poetsen maar ook om jezelf te wassen, is het ook een kamer die onderhoud nodig heeft. Zo is het vaak vochtig op de badkamer, waardoor er schimmel kan ontstaan in de hoeken. Daarnaast is de kans groot dat je bij kalkhoudend water last krijgt van kalkaanslag. Al met al, is het belangrijk dat je je badkamer goed blijft onderhouden. Hier moet je op letten.

Kijk goed naar de kitranden

Vaak zijn alle hoeken en naden van je badkamer dicht gekit. Zo zie je bij je douchebak waarschijnlijk een mooie doorzichtige of witte kit rand. Deze kit zorgt ervoor dat er geen water in je muren komt. Want stel dat dat gebeurt hé, dan kun je er schot op geven dat je een lekkage hebt. Lekkages wil niemand, want daar krijg je van die vieze bruin-gelige kringen van. Dan moet je ineens de stukadoor of schilder laten komen als de lekkage te groot wordt. Enorm zonde, want dat had je kunnen voorkomen door af en toe eens naar de kit rand te spieken en deze indien nodig opnieuw te kitten!

Schimmel

Als je met meerdere mensen in één huis woont, weet je één ding zeker. Je verbruikt meer gas, stroom en water. En waardoor komt dat? Voornamelijk door het ellenlange douchen van ons. Douchen kost flink wat water en gas! Want ja, nog lang niet iedereen heeft een zonneboiler, en daar past doorgaans niet genoeg water in voor vier personen. Bedenk maar eens, zo sta je vaak jezelf onder de douche te scheren, of poets je ook even je tanden zodat je bijvoorbeeld niet naar de Tandarts Ede mondzorg hoeft! Maar door het lange en vooral warme douchen vergeten we nog wel eens te luchten. Je afzuiging is vaak niet sterk genoeg om al die condens weg te zuigen. Daarnaast is het natuurlijk veel te koud om even het raam open te zetten na het douchen. Hierdoor vormt er na verloop van tijd schimmel. Schimmel kun je overigens prima bestrijden, maar het komt wel telkens terug als je niet preventief lucht!

Je douchekop

We hebben steeds meer en vaker een regendouche. Supermooi natuurlijk én het doucht nog eens fijn ook. Maar wat als je hard water hebt? Met hard water bedoelen we water dat veel kalk bevat. In Nederland hebben we over het algemeen hard water. Op bepaalde streken en gemeentes, zoals in de Betuwe, de Achterhoek of bij Roermond merken we dat zeker! Dit zorgt voor kalkvorming. En deze kalkvorming zorgt er weer voor dat je badkamer flets wordt. Heb je een natuurstenen badkamer? Dan moet je die ook eerst behandelen, want anders zijn die mooie donkere stenen binnen no-time wit. Het harde water zorgt er ook voor dat je douchekop snel verstopt raakt. Even een nachtje laten ontkalken en je doucht weer veel lekkerder!

Reacties