Foto: Ouderzone-vr-kinderkamer-inrichten

Richt de kinderkamer in met de hulp van virtual reality

Zwanger van je eerste kindje of al toe aan een nieuwe kamer voor een ouder kind maar heb je schrik om de foute keuze te maken bij de inrichting?

Guido van Loon

Met een VR-bril speel je op safe en kan je niet voor verrassingen komen staan. Deze nieuwe techniek wordt al veel gebruikt door architecten en interieurdesigners. Het laat je toe om in de toekomstige kamer te staan hoewel die in realiteit uit niet meer bestaat dan vier kale muren. Zelfs als de kamer alleen maar op plan bestaat, kan je het resultaat al beleven. Welkom in de wondere wereld van virtual reality en augmented reality.

Uitvinding van de eeuw

Toen virtual reality gecommercialiseerd werd, waren de eersten die erop sprongen om het te gebruiken in hun professionele activiteiten de architecten en de interieurdesigners. Virtual reality is wat de gps is voor mensen met een slecht gevoel voor oriëntatie, de uitvinding van de eeuw. Kon je de klant vroeger niet meer aanbieden dan een tekening in 3D, dan kan die nu zijn toekomstig interieur al helemaal beleven en zelfs verplaatsen. Het vermijdt de kans op teleurstelling achteraf omdat het resultaat toch niet helemaal was wat de klant verwacht had. Omgekeerd zit je als klant niet meer met de onzekerheid over het uiteindelijke resultaat.

Hoe werkt het?

Eerst en vooral moet je een onderscheid maken tussen virtual reality en augmented reality. Virtual reality neemt je mee naar een heel andere plek. Je kan dus in het kantoor van de architect of de designer de VR-bril opzetten en je bevindt je onmiddellijk in de toekomstige kinderkamer volgens het idee dat jullie samen besproken hebben en de inrichter heeft uitgetekend. Alles wat je ziet is geprogrammeerd, ook de muren, ramen en de deur. Met een VR-bril op moet je heel voorzichtig zijn als je je verplaatst want alles wat je ziet is nep. Zonder begeleiding is de kans groot dat je tegen iets aanbotst.

Augmented reality

Bij augmented reality (AR) blijf je op dezelfde locatie, bijvoorbeeld in de bestaande kinderkamer die je wil herinrichten, maar worden de meubels en decoratie die je overweegt te kopen, toegevoegd. Wil je bijvoorbeeld een tentje kopen van Søstrene Grene maar heb je schrik dat het de kinderkamer te veel zal vullen, dan kan je door de AR-bril zien hoe de tent in de kamer eruit zal zien. Je kan zelfs deze geprogrammeerde tent vastpakken en verplaatsen in de kamer. Je kan zonder struikelen met de AR-bril rondlopen want wat al in de kamer staat, blijf je zien.

Heb je een meisjeskamer in te richten, dan overweeg je misschien om een poppenhuis aan te schaffen. “Een poppenhuis is niet zomaar een stuk speelgoed. Het is een artikel dat de droom van ieder kind kan laten uitkomen. Poppenhuizen bieden niet alleen geweldige momenten van plezier, maar zijn ook nog eens decoratief voor in je huis. Precies om die reden vinden veel ouders het leuk om een poppenhuis in huis te halen”, weet Linda van der Kroon van OUDERZONE. Ook een poppenhuis is een opvallend en groot decoratiestuk in de kinderkamer. Daarom is het raadzaam om het resultaat even door een digitale bril te bekijken.

Ruimte geeft rust

Hoe je de kinderkamer ook wenst in te richten, prop ze niet vol leuke spulletjes maar hou voldoende ruimte over. Kinderen willen in hun kamer kunnen spelen, ook als ze nog maar een baby zijn. Leg een speelmat op de grond en laat je baby’tje genieten van zijn eigen knusse ruimte. Te veel spullen trekt alleen maar stof aan en zal er al snel rommelig uitzien. Dat geeft het kind te veel prikkels terwijl een kamer net rust moet brengen.

Reacties