Foto: VRkinderkamerInrichten-WonenNL

Kinderkamer natuurlijk inrichten: tips voor milieu bewuste ouders

Het inrichten van de kinderkamer is een leuk karwei, maar zeker niet makkelijk. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals veiligheid en kwaliteit.

Linda 04 Juli 2023

Je wilt natuurlijk niet iedere zes maanden iets aan de kamer moeten veranderen. Ook als je de kamer op een natuurlijke, en milieubewuste manier wilt inrichten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier lees je alle tips die milieubewuste ouders nodig hebben voor duurzaamheid in de kinderkamer.

Waar moet je rekening mee houden bij de inrichting van een kinderkamer?

Er zijn meerdere zaken waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een kinderkamer. Het is vooral belangrijk dat een kamer praktisch is. Als basisbenodigdheden heb je bijvoorbeeld een bed en een kast nodig en een gedeelte waar je kinderen kunnen spelen. Naarmate je kind groeit, zullen zijn of haar wensen voor de slaapkamer veranderen. Het is dus handig als je dit met een paar simpele aanpassingen kunt doen. Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van de meubels. Het is aan te raden te investeren in een goede kwaliteit meubels, waarmee je jaren door kunt. Dit draagt ook direct mee aan de duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor duurzame materialen. Dit bevordert zelfs de nachtrust van kinderen. Uiteindelijk schelen duurzame meubels ook in de portemonnee. Een ander zeer belangrijk punt is de veiligheid. Dit staat op nummer één, vooral als het gaat om een kinderbed. De veiligste bedden zijn houten kinderbedden. Deze bedden zijn volgens alle veiligheidseisen afgewerkt. De houten kinderbedden van allnatura voldoen hieraan. allnatura heeft een groot aanbod stevige houten kinderbedden.

Waar moet een kinderbed aan voldoen?

Het is duidelijk dat een kinderbed aan bepaalde eisen moet voldoen om te zorgen voor een goede nachtrust, maar belangrijker is dat het bed veilig is voor je kinderen. Of het nu gaat om een wiegje, ledikant of een kinderbed, veiligheid staat voorop. Vraag je ook af hoelang je wilt dat je kind in zijn of haar bedje slaapt. Zo bestaan er bijvoorbeeld meegroei-bedden. Dit soort bedden zijn zowel handig als duurzaam. Je bespaart er geld en materiaal mee. Wat er bij een kinderbed niet mag ontbreken zijn een lattenbodem en een goed matras. Denk ook na voor een waterdichte matrashoes.

Bekijk altijd goed of het kinderbed wat je op het oog hebt, voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Ook de afwerking van het bed is erg belangrijk. Er mogen geen schroeven uitsteken of scherpe randen zijn. Een ledikant moet bestaan uit niet-giftige verf of materialen. En een hoogslaper voor wat een wat ouder kind mag niet te hoog zijn en moet bijvoorbeeld over een schuin trapje beschikken.

Hoe richt je een slaapkamer natuurlijk in?

Een natuurlijke kamer om in te slapen kan van groot voordeel zijn voor een goede nachtrust, zowel voor je kind als jij als volwassene. Er zijn een aantal manieren om een je kamer op een natuurlijke manier in te richten. Kies allereerst zoveel mogelijk voor houten materialen en ga dus voor houten kinderbedden en andere meubels. Dit geeft niet alleen een rustige en natuurlijke uitstraling, het helpt ook stofallergie te voorkomen. Daarnaast draagt het bij aan het gevoel van comfort. Naast hout kun je kiezen voor andere materialen, zoals bamboe, rotan of keramiek. Koop bijvoorbeeld een aantal grote rotan bakken waar je gemakkelijk speelgoed in kunt opbergen. Of zoek een mooi wollen kleed uit wat de kamer nóg gezelliger maakt. Wat ook mooi en sfeervol is, is het toevoegen van een aantal planten in de slaapkamer. Ook helpt het te kiezen voor een aantal basiskleuren in een natuurlijke teint. Ga voor wit, grijs of licht bruin. Dit kun je vervolgens combineren met andere kleuren, net als de regenboogkleuren van het speelgoed van je kind.

Tegenwoordig zijn er veel trucjes die je kunnen helpen bij de inrichting. Zo kun je gebruik maken van Virtual Reality. Zet een VR bril op en zie precies hoe de kamer eruit komt te zien!

Is het belangrijk om op duurzaamheid te letten bij de inrichting van een kinderkamer?

Voor je kind wil je het allerbeste. Het is daarom logisch dat je graag een veilige en gezonde kinderkamer voor hem of haar wilt. De mate waarin iets duurzaam is, speelt daarin een grote rol. Het is begrijpelijk dat je soms neigt naar wat goedkopere meubels, maar op den duur ben je daarmee duurder uit. Duurzame meubels zoals houten kinderbedden gaan nu eenmaal langer mee én zijn beter voor de gezondheid. Door te kiezen voor duurzame meubels en accessoires, kies je automatisch voor niet giftige stoffen en materialen. Dit geldt zowel voor bedden, kasten en speelgoed als vloeren. Ga voor een natuurlijke vloer zoals parket, vooral als je kleintjes veel en vaak op de grond spelen. Uiteindelijk is duurzaam niet alleen beter voor je portemonnee, ook draagt het bij aan je gezondheid én aan een beter milieu.

Reacties
Anderen bekeken ook