Foto: Thuiswerkplek

Thuiswerken: dit zijn de voor- en nadelen

Sinds de corona pandemie is het steeds normaler om vanuit huis te werken. Er zitten veel voordelen aan thuiswerken, maar zeker ook nadelen.

In sommige beroepsgroepen is thuiswerken prima mogelijk, in andere is het geen optie. Hier lees je wat de voor- en nadelen van thuiswerken zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. 

Wat is thuiswerken?

Onder thuiswerken verstaan we het vanuit huis uitvoeren van werk dat je anders vanaf kantoor of een centrale werkplek zou doen. Thuiswerken is onderdeel geworden van het nieuwe werken. Steeds meer mensen werken een dag of enkele dagen vanuit huis. Met de nieuwe technologie op het gebied van videobellen is dat in de meeste gevallen prima mogelijk. 

Voordelen van thuiswerken

Er zijn veel voordelen verbonden aan thuiswerken. De belangrijkste voordelen zijn: 

Minder reistijd

Een van de belangrijkste voordelen van thuiswerken is dat je minder reistijd hebt. Deze tijd kun je benutten voor het uitvoeren van je werk in plaats van reizen met de fiets, de bus of de trein. 

Productiever

Onderzoek wijst uit dat mensen die thuiswerken productiever zijn dan hun collega’s die op kantoor werken. Medewerkers hebben meer effectieve tijd om aan hun werk te besteden, kunnen bijvoorbeeld makkelijker bellen omdat ze minder rekening hoeven te houden met anderen. Daarnaast blijkt dat mensen die thuiswerken zich minder snel ziekmelden.

Minder afleiding door collega’s

Mensen die thuiswerken worden minder afgeleid door andere collega’s. Er zijn minder verstoringen waardoor mensen eerder met complete focus hun werk kunnen uitvoeren. Dit komt de productiviteit ten goede.

Thuiswerken is goed voor het milieu

Een ander voordeel van thuiswerken is dat het beter is voor het milieu. We stoten met z’n allen minder CO2 uit omdat we minder in de auto zitten. Dat is goed voor het milieu en het klimaat.

Minder files

Thuiswerken zorgt voor minder drukte op de weg en treinen zitten minder vol. Hierdoor verbetert de algemene bereikbaarheid enorm. Er zijn minder files en minder vertragingen. Hierdoor komen mensen minder vaak te laat op hun werk. 

Nadelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft niet alleen maar voordelen. Dit zijn de nadelen:

Goede werkplek

Thuiswerken is alleen mogelijk met een goede werkplek. Vaak zijn de materialen beter dan thuis. Denk aan goede bureaustoelen, grote beeldschermen en goede verlichting. Als thuiswerker heb je een werkplek nodig die voldoet aan de arbo-eisen. De kosten voor het inrichten van een goede werkplek komen voor rekening van de werkgever. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Efficiënt plannen

Om goed thuis te kunnen werken moet je efficiënt kunnen plannen. Als je je dag niet goed indeelt kunnen er conflicten ontstaan tussen het werken en taken die te maken hebben met je huishouden. Zo is het makkelijk om je huishouden te laten versloffen omdat je alleen nog maar bezig bent met je werk. Of andersom, je bent meer bezig met huishoudelijke taken en dingen in en om het huis dan dat je met je werk bezig bent. Dit is een groot nadeel aan thuiswerken en daarom werkt thuiswerken niet voor iedereen even goed.

Minder contact met collega’s

Een groot gevaar van thuiswerken is dat collega’s het contact met elkaar kwijtraken. Projecten kunnen daardoor minder efficiënt worden uitgevoerd. De meeste thuiswerkers voelen zich minder betrokken bij hun collega’s. Sommige mensen die thuiswerken kunnen hierdoor makkelijk in een isolement terecht komen. Daarom is een werkruimte huren verstandig, zodat je met je team kunt blijven afspreken en het contact met elkaar kunt behouden. 

Misbruik

Helaas zijn er ook mensen die niet om de juiste redenen thuis willen werken. Ze spenderen hun tijd niet aan werken, maar aan privé activiteiten en maken hiermee dus in feite misbruik van het thuiswerken. Werknemers die thuiswerken verdwijnen makkelijk van de radar. 

Extra beveiligingsmaatregelen

Waar mensen thuiswerken zijn extra beveiligingsmaatregelen nodig. De medewerker moet een goede dataverbinding met bedrijf hebben. Dit gaat meestal via een VPN-verbinding. Hierdoor is het gebruik van USB-sticks of harde schijven niet nodig. Ook het communiceren over bedrijfsgevoelige informatie moet via veilige communicatiekanalen verlopen. 

 

Heb je recht op thuiswerken?

Op grond van de Wet Flexibel Werken heeft iedere medewerker die wil thuiswerken daar recht op. Echter, op grond van een bedrijfsbelang kan de werkgever dit weigeren. Een medewerker mag een verzoek doen en de werkgever moet daar na overleg met de werknemer gemotiveerd een beslissing op nemen.

 

 

Reacties