Wat maakt een woning uniek?

De meeste mensen hebben liever een unieke woning dan een showroom als huis.

Guido van Loon 08 Maart 2022

Dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet wanneer je bij wilt blijven met woontrends. Dan zit je soms snel in een woning die er net zo uitziet als andere woningen op dat moment. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een unieke woning te realiseren. En dat hoeft echt niet altijd heel veel moeite te kosten.

Natuurlijk de bouwstijl

Een bouwstijl kan een woning al uniek maken. In Nederland heb je hier vaak niet heel veel inspraak in, tenzij je een eigen stuk land hebt waar je je eigen woning op hebt kunnen bouwen. Bij nieuwbouw heb je soms wel mogelijkheden om de keuken bijvoorbeeld te verplaatsen, waardoor jouw woning anders is ten opzichte van die van jouw (toekomstige) buren. Daarnaast kan de indeling soms worden aangepast, of je nu een nieuwe of juist een oudere koopwoning hebt. Zo bepaal jij waar de muren al dan niet komen en maak je je woning al uniek.

Je eigen woning uniek maken

Als je een huurhuis hebt, heb je al die opties natuurlijk niet. Je zal het dan moeten doen met een appartement of rijtjeshuis zoals de rest van het gebouw of blok ook heeft. Het onderhoud aan de buitenkant, zoals de kleur van de kozijnen, wordt vaak door de verhuurder geregeld. Dan zul je op een andere manier je woning uniek moeten maken. Gelukkig is dat ook prima mogelijk. Want binnen de kaders van de bestaande muren zijn er nog talloze opties om jouw woning anders dan de rest te maken.

Inrichting

Denk bijvoorbeeld aan de inrichting. De standaardindeling van een woonkamer is nog altijd: een TV tegen de muur, een bank richting de televisie en een salontafel daar tussenin. Dit kun je ook omgooien. Zet je tv midden in de kamer en draai de bank een kwartslag. Zo simpel kan het zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de richting van je bed of waar je je eettafel plaatst. Je kunt het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld met unieke tafeldecoratie. Zelfs als je dan dezelfde indeling en meubelen hebt, maak je hiermee simpel je woning uniek.

Accessoires en kleuren

Accessoires zijn altijd een simpele manier om je woning anders te doen ogen. Ze geven vaak een persoonlijke tint aan je woning of kamer. Door accessoires te kiezen die passen bij jouw persoonlijkheid laat je een ruimte meer aansluiten op wie je bent. Ben je niet zo van de accessoires? Wat dacht je dan van een bijzondere lamp nachtkastje? Tot slot kunnen kleuren en prints op de muur heel gemakkelijk een unieke look geven aan je woning of kamers.

Reacties