Foto: 2017/kerstboom-hout.jpg

Kerstbomen: de trends voor 2017

Voor de meeste mensen is kerst het belangrijkste feest van het jaar. De voorbereidingen ervoor beginnen dan ook zowel thuis als in de stad vaak vroeg.

De kerstversiering wordt van zolder gehaald en mensen gaan massaal een kerstboom kopen. De kerstboom is het middelpunt van de kerstversiering in huis of in de tuin. Hij moet worden versierd met kerstboomversiering en kerstboomverlichting, want kerst is geen kerst zonder versierde boom. Er zijn kerstbomen in alle soorten en maten verkrijgbaar. Daarom ga je niet zomaar even een kerstboom kopen. Voordat je een kerstboom gaat kopen, kun je het beste de voors en tegens op een rijtje zetten en goed bedenken wat voor soort boom de blikvanger van jouw ruimte moet worden. De populairste ruimtes om een boom neer te zetten zijn de woonkamer en de tuin, maar er worden steeds vaker bomen neergezet in de gang of zelfs in de slaapkamer of keuken. Ter inspiratie lees je hier over de trends voor een echte kerstboom, een kunstkerstboom, kerstboomverlichting en kerstboomversiering.

De echte kerstboom

Jaren geleden was een echte kerstboom niet weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Met kerst moest een stuk natuur in huis gehaald worden. Bij voorkeur moest de kerstboom worden versierd met opvallende kerstboomversiering en kerstboomverlichting in de vorm van echte kaarsjes. Uiteraard stond er vlak naast de boom een grote emmer water. Tegenwoordig is een echte kerstboom nog wel geliefd, maar andere opties worden steeds vaker overwogen. Ook de traditionele kerstboomverlichting is enorm veranderd. De kaarsjes zijn veel minder veilig dan de lampjes die je anno 2017 vaak ziet. De lampjes hebben vaak een neutrale kleur, maar de trend laat zien dat gekleurde lampjes aan een opmars bezig zijn. De lampjes in de traditionele kerstkleuren rood en groen voor zijn steeds vaker te zien. In de kerstboomversiering zie je deze kleuren ook veel terug. In 2017 moet de boom niet te opvallend zijn. Een echte boom is echter lang niet voor iedereen de ideale optie voor een zalig kerstfeest. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ziek of allergisch zijn. Of mensen die simpelweg niet van echte kerstbomen houden omdat die hun naalden laten vallen en dus voor heel wat rotzooi zorgen. Bovendien heeft een echte kerstboom eens in de zoveel tijd water nodig. Wees gerust; er zijn alternatieven genoeg, zoals de kunstkerstboom.

De kunstkerstboom

Veel mensen vinden een kunstboom maar niets. Jammer, want er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een kunstboom van kerstboom-verkoper. Een veelgehoord argument om er geen te kiezen is dat het peperdure lelijke bomen zijn die er nep uitzien en geen dennengeur verspreiden. Een goede exemplaar is dan wel wat duurder, maar de boom ziet er mooi uit en oogt net echt. Toegegeven: de lekkere dennengeur krijg je niet van een kunstkerstboom, maar je hebt er wel langer plezier van dan van een lekker ruikende echte kerstboom. De grote voordelen van een kunstboom zijn dat hij jaar in, jaar uit kan worden gebruikt en dat hij geen naalden verliest. Je hebt dus geen last van de losse naalden. Bovendien hoef je hem geen water te geven. Een andere zeer trendy optie is de houten kerstboom.

De houten kerstboom

Dit jaar is de houten boom een van de belangrijkste kersttrends. Veel mensen vinden dat een echte of een kunstboom te veel ruimte inneemt en kiezen daarom voor een optie die net zo leuk is, maar veel minder ruimte inneemt: de houten kerstboom. Daarnaast heeft de houten variant nog meer voordelen ten opzichte van de echte en de kunstboom: hij verliest geen naalden, je hoeft hem geen water te geven en je hoeft hem in de meeste gevallen ook niet uit elkaar te halen om hem na de feestdagen goed op te kunnen ruimen. Er zijn exemplaren te koop waar je versiering in kunt zetten, zoals in een letterbak, en er zijn houten kerstbomen waar je dingen op kunt zetten dankzij de legplankjes. Daarnaast zijn er houten kerstbomen in 3D, die je net als een echte kerstboom of een kunstkerstboom kunt voorzien van kerstboomversiering en kerstboomverlichting rondom. De houten kerstboom heeft een trendy houtkleur, maar als je liever de kerstboomkleuren hebt, dan kun je hem verven. In de winkel vind je kant-en-klare bouwpakketten voor de kerstboom die je thuis eenvoudig in elkaar kunt zetten. Daarnaast zijn er bouwtekeningen waarop de benodigdheden staan om zelf een houten kerstboom te maken. Wat is er nou leuker dan een zelfgemaakte kerstboom?

Een kerstboom voor de kinderen

Een andere trend is dat kerst voor jong en oud interessant moet zijn. Kinderen worden bij de versiering van het huis en de tuin betrokken en willen graag een eigen boom. Er zijn grote en kleine bomen verkrijgbaar. Je kunt er zeker van zijn dat je ook voor de kinderen de juiste boom kunt vinden. De trend om meerdere bomen neer te zetten begon nog niet zo lang geleden en dit jaar lijkt deze trend zich door te zetten.

Trendy het jaar uit

Tegenwoordig kun je veel kanten op met de versiering van je huis en je tuin. Als je eenmaal een boom hebt gekozen, is het tijd om hem te versieren met versiering en verlichting. Terwijl het enkele jaren geleden de trend was om de kerstboom zo opvallend mogelijk te versieren, is het anno 2017 heel anders. Het mag wel een beetje minder en het moet natuurlijk ogen. Dat betekent echter niet dat het bij slechts één boom moet blijven en het is ook niet zo dat de versiering van je boom en je huis minimalistisch moet, maar het moet minder opvallend zijn. Felle kleuren kunnen wel worden gebruikt, maar met mate. De grootste trend voor dit jaar is de houten boom, die al langer te koop is. Ten opzichte van voorgaande jaren wordt hij steeds populairder. Mensen kiezen steeds vaker voor natuurlijke materialen waarbij het van belang is hoe deze materialen worden verkregen en waar deze vandaan komen. Welke keuze je ook maakt, er is inspiratie genoeg om je ervan te verzekeren dat je trendy feestdagen viert en trendy het nieuwe jaar begint.

Reacties