Foto: huis-hollands-inrichten

Je huis helemaal Hollands inrichten

Bij een Hollandse inrichting denk je misschien aan een ouderwetse woonboerderij met antieke tegeltjes, Delftsblauwe vazen en zware eikenhouten meubels.

Bron foto

Er valt echter onderscheid te maken tussen twee vormen van de Hollandse stijl: de ouderwetse landelijke stijl en de modernere nieuwe Hollandse inrichting. Deze laatste is een relatief nieuwe trend waarbij het huis Hollands inrichten vooral bestaat uit het aanpassen van decoraties in verschillende ruimtes. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk: je huis smaakvol Hollands inrichten?

De basis

Een huis inrichten begint altijd met de basis. De startsituatie is belangrijk: heb je al meubels, of begin je met een heel nieuwe inrichting? Als je je huis Hollands gaat inrichten, kun je verschillende meubelstijlen als basis hanteren. Er zijn geen echt typisch Hollandse meubels die je nodig hebt voor deze inrichting. Je hebt de keus uit verschillende stijlen, zoals de moderne woonstijl of de landelijke inrichting. Let wel op dat je niet kiest voor Oosterse of Scandinavische meubels, want die vormen uiteraard geen goede basis voor een Hollandse inrichting. Je basis moet dus bestaan uit vrij ‘neutrale’ meubels, waarmee je nog verschillende kanten op kan.

Hollandse tintjes in de keuken

De keuken is een goede plaats om te beginnen met het introduceren van de Hollandse inrichting. Natuurlijk zijn er tientallen details en decoraties die je typisch Hollands kunt maken: bestek, borden, bekers en schalen kunnen bijvoorbeeld voorzien zijn van Delftsblauwe patronen of Boerenbont. Dit geldt ook voor keukenhandschoenen, theedoeken, handdoeken enzovoorts. Is je keuken modern, dan hoef je maar enkele accessoires en decoraties aan te passen om meteen een Hollandse uitstraling te krijgen. Is je inrichting landelijk, dan kun je ook nog kiezen voor een Hollands tafelkleed, ouderwetse snoeppotten, weckpotten, rood-wit geruite randen langs planken en een mooie Hollandse fruitschaal.

Woonkamer Hollands inrichten

Ook in de woonkamer kun je net zo ver gaan als je zelf wilt met de Hollandse inrichting. Zo kun je kiezen voor wat kleine details (Hollandse kussens op de bank, een mooi Hollands kunstwerk aan de muur) maar je kunt ook verder gaan. Hollandse tafelkleden, Hollandse decoraties en je kunt als klapstuk een mooie Nederlandse vlag kopen voor aan de muur. De Hollandse vlag mag je alleen buiten hangen bij speciale gelegenheden, maar binnenshuis kun je hem natuurlijk het hele jaar door gebruiken. DVC, de grootste vlaggenproducent van Nederland, beschikt over heel veel verschillende vlaggen en vlaggenlijnen van hoge kwaliteit, die zeer geschikt zijn voor gebruik in het interieur.

Andere woonruimtes ‘verhollandsen’

Ook in de andere ruimtes van je woning kun je wat Hollandse invloeden naar boven laten komen. Wat dacht je van een Hollands dekbedovertrek in de slaapkamer, een schilderij van boerinnetjes in de gang of Hollandse handdoeken in de badkamer? Er zijn ook mensen die ervoor kiezen hun hele interieur aan te passen naar de Hollandse stijl, inclusief tegels, vloeren en muren. Dit is echter niet altijd een goed idee: wil je later je interieur aanpassen, dan gaat dat lastig. Ook hebben dergelijke keuzes invloed op de waarde van je woning dus kun je beter werken met decoraties die gemakkelijk te veranderen zijn.

Je huis Hollands inrichten is niet moeilijk en hoeft ook helemaal niet duur te zijn. De truc schuilt vooral in het slim toepassen van decoraties. Zo kun je met verschillende Hollandse kleuren, patronen en bijvoorbeeld een Hollandse vlag al een gezellig en typisch Hollands interieur ontwerpen. Er zijn ook bepaalde merken, die zich specialiseren in Hollandse producten die ook echt in Nederland zijn gemaakt van Nederlandse materialen.

Reacties