Foto: Afbeelding2

Waarom iedereen in ons land een Nederlandse vlag zou moeten hebben

Wij hebben een aantal goede redenen verzameld, dus lees gauw verder.

Theo 16 December 2022

Veel mensen hebben al een Nederlandse vlag in huis liggen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Eigenlijk kun je daar als echte Nederlander tegenwoordig haast niet meer zonder. Er zijn verschillende redenen om deze vlag aan te schaffen. Waarom iedereen in ons land een Nederlandse vlag zou moeten hebben? Wij hebben een aantal goede redenen verzameld, dus lees gauw verder.

Het zorgt voor samenhang

Een goede reden om de Nederlandse vlag aan te schaffen, is omdat dit samenhang creëert. De nationale vlag staat namelijk als symbool voor verbondenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Naast het gevoel van samenhang ervaren veel burgers ook een gevoel van trots als ze de nationale vlag hebben uithangen. Je mag de vlag in principe elke dag ophangen, maar het komt voornamelijk veel voor op feestelijke dagen. Denk bijvoorbeeld aan Koningsdag, Bevrijdingsdag, Prinsjesdag of op de verjaardag van Prinses Beatrix. Als je samen met andere burgers gaat vlaggen tijdens zulke gelegenheden, dan geeft dat een gevoel van saamhorigheid.

Vlaggen mag iedere dag

Nederland is een van de weinige landen waar de regels wat betreft vlaggen minimaal zijn. Je bent nooit strafbaar als je de Nederlandse vlag uithangt, want het mag in principe iedere dag. Wel is er een vlaggenprotocol waar je jezelf aan kunt houden. In dat vlaggenprotocol staat beschreven dat een gehesen vlag nooit de grond mag raken. Ook mag de gehesen vlag geen verkeer hinderen, omdat dat gevaarlijke situaties oplevert. Het is ook een gewoonte om de vlag niet uit te hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als je de Nederlandse vlag graag ook ‘s nachts laat hangen, zorg er dan voor dat deze goed verlicht is aan beide kanten. Dat is belangrijk omdat de kleuren dan goed zichtbaar zijn.

Geschikt voor meerdere gebeurtenissen

Nog een reden om de nationale vlag te kopen, is omdat de vlag te gebruiken is bij meerdere gebeurtenissen. Naast bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijkhuis, mag je de vlag ook uithangen als je zelf een speciale gelegenheid hebt. Veel mensen hangen de vlag uit als iemand binnen je gezin geslaagd is voor een examen, je getrouwd bent of een jubileum te vieren hebt.

Maar niet alleen bij feestelijke gebeurtenissen komt het voor dat de vlag uitgehangen wordt. Als iemand in je dichte omgeving overleden is, mag je de vlag ook uithangen. Bij trieste gebeurtenissen, zoals Dodenherdenking of iemands overlijden, is het goed om de vlag halfstok te hangen.

De Nederlandse vlaggen zijn te koop in verschillende formaten. Welk formaat het beste past, hangt onder andere af van of je een vlaggenmast of vlaggenstok hebt. Heb je die nog niet, dan is het verstandig om die naast de vlag zelf ook aan te schaffen.

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er meerdere redenen om een Nederlandse vlag in huis te halen. Beschik je hier nog niet over, dan is het zeker iets waar je over na kunt denken. De nationale vlag komt bij meerdere gebeurtenissen namelijk goed van pas!

Reacties