Foto: 000-sfeerbeeld-kamerplanten-bron-Interior-Design-Explained

Dit zijn de 5 populairste kamerplanten van dit jaar

Met planten haal je de natuur in huis en met deze groene beauty’s geef je je woonkamer direct sfeer.

Sandra van Koningshoven

bron foto: Kvadrat

Kamerplanten zijn gezellig én nuttig!

We vertelden het al eerder: groen is onmisbaar in je interieur. Want wat is een huis nu zonder mooie kamerplanten? Een ongezellig huis, want planten geven net dat beetje ‘oempf’ aan je interieur en maken je huis gezellig. En zijn ze nog goed voor je gezondheid ook, want ze hebben een luchtzuiverende werking!

Vintage planten?

Als je een beetje groene vingers hebt en ze goed verzorgt, gaan planten lang mee. Maar wat afwisseling op zijn tijd is wel noodzakelijk, want ook in de wereld van kamerplanten zijn er trends. Zo maken planten die in de jaren zeventig helemaal hot waren, dit jaar weer een comeback. Vintage kamerplanten, zou je kunnen zeggen, die je weer even terugbrengen naar het gevoel van ‘toen’. Of tijdloze planten voor gevorderden, die superleuk staan elk interieur!

In deze blog lees je alles over de 5 populairste kamerplanten en hoe je ze moet verzorgen.

De Pannenkoekenplant – Pilea Peperomioides

bron: 365 Miles to Paris

De Pilea is nu dubbel hip, want hij is niet alleen retro maar ook nog eens van Scandinavische afkomst. In de jaren zeventig was hij enorm populair, maar de laatste decennia zijn we hem helaas een beetje vergeten. En waarom eigenlijk? De Pilea is namelijk een heel makkelijk plantje. Het maakt hem niet uit of ie in het donker staat of juist op een lichte plaats. Je kunt hem neerzetten waar jij hem het mooist vindt staan.

Zo verzorg je de Pilea

De aarde in de pot mag niet te droog maar ook zeker niet te nat zijn, want daar houdt hij niet van. Licht vochtig is 'the way to go'. Verder moet je af en toe de verkleurde of dorre bladeren verwijderen. Want dan maakt hij heel snel weer nieuwe bladeren aan.

De cactus

bron: liveloveinterior

Deze mag natuurlijk niet aan dit lijstje ontbreken. De cactus, wie houdt er niet van! Afgezien van het feit dat deze plant hartstikke leuk staat in elk interieur, is hij ook nog eens een aanwinst voor de plantenliefhebber met weinig tijd. Of als je gewoon een beetje lui bent aangelegd. Zet hem in een stoere pot of onder een mooie stolp, dan komt hij het best tot zijn recht.

Zo verzorg je de cactus

Cactussen hebben eigenlijk maar weinig wensen. Schaduw of licht, het maakt de cactus allemaal niet zoveel uit. Alleen direct zonlicht (dus buiten) vindt hij niet fijn. Omdat de cactus heel veel water kan vasthouden, hoef je hem ook niet zo vaak water te geven. Fijn!

De Erwtenplant – Senecio Rowleyanus

bron: imgrum

In een echt jaren zeventig interieur waren altijd wel één of meer hangplanten te vinden. De Senecio was in die tijd enorm populair. Maar hij is weer helemaal terug van weggeweest. Gelukkig, want is het een leuke en vooral makkelijke plant. Nu zet je hem in een mooie bloempot. Maar de echte retroliefhebber hangt hem natuurlijk in een plantenhanger van macramé.

Zo verzorg je de Senecio

De Senecio is een kamerplant die het hele jaar door mooi is. Hij groeit in de zomer het hardst en is makkelijk te verstekken. Je knipt er gewoon een takje af, plant deze in wat aarde en wacht tot er vanzelf wortels aan komen. Hij houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. En als je hem elke week wat water geeft, blijft 'ie blij en groeit hij lekker door.

De Gatenplant – Monstera Deliciosa

bron: Bentanji

Afbeeldingen van de Mostera zie je overal: op servies, dekbedovertrekken en zelfs op posters. Een superpopulaire kamerplant dus. Maar hoe leuk zo’n poster van een plant ook is, een echte is natuurlijk veel mooier. Hou je wel van een statement in je interieur? Kies dan altijd voor een Monstera. En geef hem vooral een prominente plek in je huis, want deze knappe kerel moet gezien worden natuurlijk!

Zo verzorg je de Monstera

De Monstera vraagt wat aandacht, want hij wil zo’n beetje elke twee dagen wat water. En niet te veel, want de wortels mogen niet onder water staan. Een zonaanbidder is het niet, dus zet hem lekker in de (half)schaduw.

De Olifantsoorplant – Alocasia

bron: bloemenburauholland

Heb jij echt groene vingers? Dan is de Alocasia dé plant voor jou. De Alocasia wordt hoog en krijgt grote bladeren. Omdat het een tropische plant is, heeft de Alocasia veel zonlicht nodig. Krijgt hij dat niet, dan gaan de bladeren al snel hangen. En omdat hij naar het licht toe groeit, moet je de plant af en toe een kwartslag draaien. Zo krijgen alle bladeren genoeg zonlicht.

Zo verzorg je de Alocasia

De potgrond moet altijd licht vochtig zijn (dus regelmatig kleine hoeveelheden water geven) en de bladeren moeten meerdere malen per week worden besproeid. Hoe vaker hoe beter! Geen plant voor beginners dus, maar echt de moeite waard. 

Zo zie je maar, er is altijd een kamerplant die bij je past. Of je nou wel of geen groene vingers hebt en of je nou van retro of juist van een statement houdt.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Fleur je huiskamer op met een kamerplant!

 

 

Reacties