Hoe belangrijk is het om genoeg water te drinken op een dag?

Een mens kan een behoorlijke tijd overleven zonder eten, maar niet zonder water. Als ons lichaam een paar dagen geen water zou krijgen, geeft het de strijd

12 December 2020

Dit geeft aan hoe belangrijk het is om elke dag voldoende water te drinken. Maar hoeveel is eigenlijk voldoende? En hoe zorg je er op eenvoudige wijze voor dat je de vereiste hoeveelheid water ook daadwerkelijk elke dag op tijd naar binnen werkt?

De functie van water

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Bij vrouwen ligt het percentage ongeveer op 52%, terwijl het lichaam van een man zelfs voor ongeveer 63% uit water bestaat. Het water bevindt zich in onze lichaamscellen, maar ook ons bloed bestaat voor een belangrijk deel uit water. Verder zijn ook ruimtes tussen cellen opgevuld met water. We hebben water nodig om onze darmen in staat te stellen voedingsstoffen op te nemen, we hebben water nodig voor het transporteren van bepaalde stoffen door ons lichaam en we hebben water nodig om de temperatuur van ons lichaam goed te kunnen regelen. Daarom is het zo belangrijk dat we er voortdurend voldoende van binnenkrijgen.

Twee liter per dag

Geadviseerd wordt om twee liter water per dag te drinken. Dat zijn dus tien doorsnee frisdrankglazen vol. Het lijkt veel, maar het is eigenlijk helemaal niet zo veel. Direct nadat je bent opgestaan, drink je alvast de eerste twee glazen leeg. Daarmee vul je het tekort aan dat gedurende de nacht is ontstaan. Daarna drink je door de dag heen af en toe een glas water. Een belangrijke vuistregel is dat je niet moet wachten tot je dorst krijgt. Dorst is een signaal van een tekort aan water, dus eigenlijk ben je dan al iets te laat. Het is beter om het dorstgevoel voor te blijven, zodat je lichaam steeds goed gehydrateerd blijft.

Reminder

Heb je er moeite mee om voldoende water te drinken? Koop online een waterkoeler, plaats die op de plek waar je overdag het meest bent en installeer een waterdrinkapp op te telefoon. Er zijn diverse gratis apps waarmee je kunt bijhouden hoeveel water je drinkt. Je krijgt dan vanzelf een seintje als het tijd is voor het volgende glas. Je kunt bij Watercooler-online.nl allerlei verschillende soorten bestellen, van staand model tot tafelmodel en zelfs met optioneel een voorziening voor heet water.

Reacties