Kan je ons kraanwater zonder problemen gebruiken?

In Nederland drinken we heel veel water. Dat is goed, want water is enorm gezond.

Guido van Loon 08 Januari 2022

Er zitten geen toegevoegde suikers in, het bevat geen calorieën en het is noodzakelijk om het lichaam gezond te houden. Bovendien beschikken we in ons land over het voordeel dat drinkwater in de meeste gevallen prima gedronken kan worden. Hierdoor hoef je niet tientallen euro’s uit te geven aan bronwater, maar haal je het eenvoudigweg gewoon uit de kraan.

Hoewel, over dat laatste wordt nog wel eens gediscussieerd. Het RIVM waarschuwt namelijk steeds vaker voor de gevaren van kraanwater. Zonder het te beseffen, krijgen we in Nederland namelijk heel vaak schadelijke stoffen binnen via kraanwater. Hoewel het water schoon genoeg is om te drinken, zitten er nog genoeg schadelijke stoffen in die mogelijk op de lange termijn wél schade aan kunnen richten. Helemaal zonder zorgen kan het kraanwater dan ook niet gebruikt worden. Mits er geen waterfilter wordt gebruikt in elk geval.

Waarom toch kiezen voor kraanwater?

Maar waarom kiezen dan alsnog heel veel mensen voor Nederlands kraanwater? Het antwoord is simpel. Ons kraanwater behoort namelijk tot het schoonste kraanwater ter wereld. Het wordt regelmatig getest, waardoor we er zeker van zijn dat het veilig genoeg is om te drinken. Bovendien bespaar je door het drinken van kraanwater niet alleen heel veel geld, maar draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Met het drinken van bronwater investeer je immers ook weer telkens in plastic flesjes. Met kraanwater is dat niet het geval.

Toch zit er wel een verschil tussen veilig om te drinken en veilig voor het lichaam. Ook in veilig drinkwater kunnen namelijk schadelijke stoffen verstopt zitten. Stoffen die op de lange termijn een nadelig effect kunnen hebben op het lichaam. Dit proef je vaak ook als je kraanwater naast bronwater drinkt. Kraanwater smaakt veel zwaarder in de mond. Dit toont aan dat het minder zuiver is dan bronwater. Logisch ook. Er zijn gelukkig wel dingen die je zelf kunt doen om de kwaliteit van kraanwater te verbeteren. Gewoon in je eigen keuken!

Waterfilter gebruiken

Steeds meer mensen maken gebruik van een waterfilter in de keuken. Hiermee beschik je over je eigen filter in de keuken. Zo worden alle schadelijke stoffen uit het kraanwater gefilterd. Waarom een waterfilter? Simpelweg omdat je zo van schoon en veilig drinkwater kunt genieten, zonder dat je hiervoor bronwater hoeft te kopen. Zo bespaar je op de lange termijn geld en koop je minder plastic flessen. Bovendien smaakt het ook nog eens veel beter. Daardoor wordt het drinken van water ook nog eens een heel stuk gemakkelijker. Gefilterd water drinkt namelijk veel makkelijker weg.

Een waterfilter is dan ook zeker geen overbodige luxe en draagt bij aan een veilig gevoel! Laat je wel goed adviseren wanneer je een waterfilter gaat kopen. Zo weet je zeker dat je de juiste aanschaft én dat deze op de juiste manier wordt gemonteerd.

Reacties