Geef meer prioriteit aan lichaamsbeweging

Het maakt in principe niet uit hoe jij je leven indeelt: iedere dag ben je wel ergens mee bezig en is het belangrijk dat jij voldoende traint.

28 December 2020

En voordat je protesteert, dit is wel degelijk voor iedereen weggelegd. Heb je geen fysieke beperking of andere aandoening die sporten voor jou tot een bezigheid maakt die risico’s met zich meebrengt, dan kunnen we dergelijke fysieke inspanning aan iedereen aanbevelen. Jazeker, ook als aanvulling op een toch al overvolle agenda. Sterker nog, juist dan. Uiteraard verdien je het om uit te rusten op momenten waarop je hiertoe de mogelijkheid krijgt, maar die tijd kun je ook nuttiger besteden. 

Een actieve levensstijl geeft namelijk heel veel voldoening, op allerlei vlakken. Fysiek én mentaal zit je veel beter in je vel wanneer jij over een degelijke conditie beschikt. Ben je lichamelijk afgemat, dan wordt het geestelijk ook al lastig om je ogen open te houden of helder te zijn. Door regelmatig te bewegen zal het je beter lukken om scherp en alert te blijven en kun je zwaar werk ook beter aan. Daarmee bedoelen we activiteiten die zowel op mentaal als fysiek vlak uitdagend kunnen zijn. 

Maar waar en wanneer kom jij nou aan lichaamsbeweging toe?

Thuis

Voor wie echt heel druk bezet is, wordt het zaak om te bewegen wanneer je eigenlijk zou denken dat het niet kan, namelijk tijdens het werk of de studie. Al wat je hoeft te doen om bijvoorbeeld je beenspieren te trainen is een stoelfiets onder je bureau te zetten. Terwijl je achter je beeldscherm of studieboek zit, zet jij je ledematen in beweging en leg je heel wat virtuele kilometers af. Maak deze training net zo zwaar als jij wilt, afhankelijk van de instellingen van het apparaat.

 

In je vrije tijd kun je de stoelfiets ook gebruiken voor je armen door hem op de tafel voor je te zetten. Uiteraard zijn er veel meer manieren, zoals gewichtheffen en rek- en strekoefeningen doen. Schroef het niveau telkens een tandje op om je conditie nog sterker te verbeteren.

Buiten

Natuurlijk hoef jij alleen maar de deur open te doen, naar buiten te stappen en te bewegen om jouw doelen te bereiken! Joggen, hardlopen en fietsen zijn de perfecte manieren om ervoor te zorgen dat jouw conditie gaandeweg verbetert. Eerst een ritje met de auto maken om in een inspirerende omgeving terecht te komen is natuurlijk geen probleem. De afstanden die je aflegt worden groter naarmate je er vaker op uit trekt, wat betekent dat jij jezelf steeds meer uitdaagt.

Tussendoor

Het zijn de kleine momentjes waarop je heel veel kunt doen. Zo helpt het om de auto eens wat vaker te laten staan wanneer je die eigenlijk niet nodig hebt. Een tripje naar het centrum, de huisarts of uiteraard de supermarkt kun je net zo goed te voet afleggen. Tenminste, zolang die en andere vaak bezochte plekken zich op loopafstand van je huis bevinden, uiteraard. Daarnaast wil je geen vracht hoeven mee te sjouwen die ongemakkelijk is om te dragen. Denk aan boodschappen of andere zware aankopen. Wanneer je die wel gemakkelijk over je handen, armen en/of schouders kunt verdelen, is dit uiteraard geen probleem.

Reacties