Foto: 2020/fotolijst-wissellijst-bladeren-bloemen-bron-inrichting-huis.jpeg

Dit kun je allemaal doen met fotolijsten

Laat je creativiteit de vrije loop met deze superleuke ideeën.

Sandra van Koningshoven

Maak je eigen kunstwerkjes

Wil je je interieur een leuke opfrisser geven, maar wil je niet al te veel veranderen? Ga dan aan de slag met fotolijsten. Want daarmee maak je van elke muur in huis een persoonlijk kunstwerk. En denk niet alleen aan posters of foto’s. Superleuk natuurlijk, maar je kunt nog veel meer met fotolijsten doen!

Zelf creatief met wissellijsten

Heb je er wel eens gedacht om een handafdrukje of tekening van je (klein) kind in te lijsten? Of ga aan de slag met mooie stukjes stof of inpakpapier. En wat denk je van al het moois dat moeder natuur te bieden heeft?

7 Leuke inlijst-ideeën

Heb je al zin gekregen om te knutselen? Ga er dan maar lekker voor zitten, want met de deze voorbeelden maak je in een middagje een creatieve collectie voor een prachtige en persoonlijke herinneringenmuur – leuk met je kinderen of even lekker rustig in je eentje.

Bloemen en blaadjes inlijsten

We boffen met alle mooie seizoenen in Nederland. Want elk seizoen heeft zoveel moois te bieden! Vooral de herfst. Ga dus lekker naar buiten en ga op zoek naar mooie bladeren, want die zijn perfect om in te lijsten. Zo doe je het:

1. Ga op een mooie droge dag de natuur in en verzamel zo veel mogelijk bloemen en bladeren die je kunt vinden.

2. De makkelijkste manier om bloemen en bladeren te drogen is tussen een (dik) boek. Leg je vondsten voorzichtig tussen de bladeren van het boek en klap het dicht. Zet er daarna wat zwaars op en laat het minimaal een week drogen. De droogtijd verschilt per plant, dus het kan soms ook wat langer duren.

3. Als de bloemen of blaadjes goed droog zijn kun je ze inlijsten. Je kunt kiezen wat je mooi vindt – een collage van verschillende bladeren of bloemetjes in één grote lijst of meerdere kleine lijstjes met een los blaadje of bloemetje.

Handafdrukje van je (klein)kinderen inlijsten

Kleine kindjes worden heel snel groot, logisch ook dat elke ouder of grootouder zoveel mogelijk vastlegt van de kids – wie heeft er niet honderden foto’s of filmpjes van alle leuke momenten op zijn telefoon staan?

Maar die kleine handjes worden natuurlijk ook snel groot. Maak daarom elk jaar een afdruk met verf in een trendy kleur van het handje van de kleine. Niet alleen leuk om te zien hoe snel ze groeien, maar het staat ook hartstikke leuk in een mooie lijst aan je muur.

Tip: gebruik niet giftige vingerverf, want die is veilig en was je gemakkelijk weer van de handjes af.

Persoonlijke- en leuke spreuken inlijsten

Als je de Libelle wel eens leest, ken je de rubriek Prietpraat vast wel – elke week staat er een grappige of lieve uitspraak van iemands (klein)kind in. Hoe leuk is het om die te vereeuwigen? Verzamel daarom een paar maanden de uitspraken van jouw (klein)kinderen, kies degene die jij zelf het leukst vindt en maak daar een mooie poster van. Tips voor een mooie opmaak:

1. Centreer de tekst
2. Kies een tekstkleur die goed bij je interieur past
3. Wissel hoofdletters en normale letters af
4. Afhankelijk van de maat van de lijst die je hebt; kies voor A3 of A4 formaat
5. En als laatste: vermeld onderin - in kleine letters - de naam van je (klein)kind en de datum

Behang of cadeaupapier in een fotolijst

Ons landje zit vol met creatievelingen die prachtige illustraties voor behang en cadeaupapier ontwerpen. Ik persoonlijk neem altijd een rol cadeaupapier mee als ik aan het winkelen ben.

Heb je een stuk behang over? Of een stukje cadeaupapier wat net niet genoeg is om iets mee in te pakken? Lijst het dan in! En gebruik mooie wissellijsten, want dan kun elke keer wat anders ophangen – net waar je zin in hebt!

De kunstwerken van je (klein)kinderen inlijsten

Hoewel elke papa, mama, opa en oma natuurlijk apetrots is op de tekeningen van zijn of haar (klein)kinderen, is niet alles even mooi om aan de muur te hangen. Want vaak gebruiken de kleintjes veel kleur en dat past niet bij elk interieur.

Maar zwarte lijntekeningen zijn wel prachtig – zelfs als ze door kinderen zijn gemaakt! Zet de kids daarom eens aan het werk met zwarte stiften en laat ze dieren of bloemen tekenen op een groot stuk wit A3 papier van goede kwaliteit. Het liefst minimaal 120 grams. Zwarte lijntekeningen komen prachtig uit in een zwarte fotolijst.

Maak je eigen kunst met restjes stof

Heb je restjes stof of oude kleding in huis liggen waar je niets mee doet? Zonde om weg te gooien – je kunt er namelijk prachtige kunstwerkjes van maken! Zo doe je het:

1. Kies om te beginnen vier of vijf verschillende stukken stof uit die je mooi vindt
2. Ga voor kleuren die goed bij je interieur passen
3. Voor wie een beetje durft: zoek verschillende soorten prints uit
4. Knip daarna – met een goede stofschaaf – verschillende vormen van de stof
5. Leg de stofjes bij elkaar en kijk hoe ze het mooist liggen
6. Ben je tevreden? Plak de stukken stof dan op een mooi stuk (gekleurd) karton
7. Even laten drogen en dan is je kunstwerk klaar om in te lijsten

Zelf een tekst-collage maken

Zelfgemaakt is altijd het leukst, maar niet iedereen is gezegend een mooi handschrift. Ook daar kun je omheen werken!

1. Verzin een mooie spreuk die je wilt inlijsten
2. Verzamel zoveel mogelijk kranten en tijdschriften
3. Ga op zoek naar kopteksten (grote en dikgedrukte teksten)
4. Knip de letters of woorden uit die je nodig hebt voor jouw spreuk
5. Leg de letters op volgorde en maak een mooie collage
6. Is het naar je zin? Plak ze dan op een stuk dik papier
7. Laat goed drogen en je persoonlijke spreuk is klaar om in te lijsten

Veel creatief plezier!

Reacties