5 interieur trends voor 2020

Van meer natuurlijke materialen tot draadloze telefonie. Waar kun je naar uitkijken?

15 Oktober 2019

Hier geven we je een idee van welke woon- en interieurtrends je kunt verwachten voor het komende jaar.

Draadloos bellen en tv kijken

Veel mensen hebben ook thuis alleen nog maar een mobiele telefoon en de vaste telefonie is niet meer van deze tijd. Iedereen heeft tegenwoordig gewoon een mobiel telefoonabonnement dat de noodzaak voor een vaste lijn compleet heeft vervangen. Een gemiddeld gezin heeft hierdoor al snel een hoop mobieltjes in huis.

We gaan dan ook steeds meer oplossingen zien om hier elegant mee om te gaan. Draadloze oplaadstations bijvoorbeeld met de Qi technologie of creatief al die kabels wegwerken.

Ook het tv kijken wordt steeds flexibeler en draadlozer. Via een casting dongel kun je al je tv op het netwerk aansluiten en met een simpele druk op de knop stuur je het YouTube filmpje dat je op je telefoon aan het kijken bent naar de tv.

Het kan natuurlijk ook dat de tv helemaal de deur uit gaat, wat we steeds vaker zullen horen. De nieuwe generatie kijkt al veel minder “normaal” tv en maakt meer gebruik van on-demand en streamen.

Comfortabel en knus

Opgeruimd staat altijd netjes, maar de enorme golf van minimalistische trends in het design gaat weer een beetje terug naar de meer knusse kant van het spectrum.

Een fijne leeshoek met een bank waar je in kunt verdwijnen, vol kussens, een warme plaid en een houtkachel. Of een badkamer vol kleur waar je heerlijk urenlang kunt doorbrengen in je eigen thuis spa.

Geen grote lege ruimtes meer, maar juist kleine gezellige plekjes in huis. Minder wit en meer kleur. En comfort staat voorop, zodat we het allerliefste thuis zijn.

En dit is ook wel fijn, aangezien het regelmatig thuiswerken nu niet meer dan normaal is. En we soms gewoon liever thuis een spelletje spelen, in plaats van buiten de deur een drankje te gaan doen.

Duurzamer met smart homes

Er komen ook steeds meer mogelijkheden om met hi-tech jouw huis duurzamer te maken.

Met een slimme thermostaat bijvoorbeeld, die ervoor zorgt dat het huis alleen verwarmd wordt als er iemand thuis is en via de weersverwachting efficiënt de verwarming regelt. Of een centrale afstandsbediening voor de verlichting, zodat lampen nooit meer onnodig branden.

We zullen steeds meer toepassingen van smart technologie voor het huis gaan zien. Om mee te gaan heb je natuurlijk ook een recente smartphone nodig, waarvan je alle instellingen regelt.

Weet je niet meer zeker of je nu het licht in de badkamer hebt uitgedaan? Met een druk op de knop in een speciale app op je telefoon kun je weer met een gerust hart verder met je dag.

Terug naar de natuur

Naast rust door minder bedrading en duurzamer door smart technologie zullen we ook qua design dichter bij de natuur komen. Je kunt denken aan veel hout, vaak onbewerkt voor een rustieke uitstraling.

Steigerhout is al een tijdje een trend en we gaan steeds meer creatieve manieren van hergebruik tegenkomen. Zoals een prachtige wand met planken van oude pallets of oude meubels een nieuwe look geven.

Maar ook andere natuurlijke materialen zul je tegenkomen, zoals riet, keramiek en jute. De Scandinavische stijl blijft hierbij zeker een inspiratiebron, maar ook meer Oosterse stijlen zoals een Japans design. Oude tradities die herleven in modern interieur design met een authentieke stijl.

Kleiner is fijner met tiny living

Ten slotte zal de trend richting de zogeheten “tiny homes” zich nu echt sterk en creatief gaan ontwikkelen. Het kan uit duurzame overwegingen zijn of juist meer financieel of sociaal worden aangespoord, creatiever omgaan met kleinere ruimtes heeft veel voordelen.

Een minder grote woning betekent minder verwarmingskosten, minder hypotheek of huurlasten en minder kosten aan interieur. Dit is tegelijkertijd vriendelijker voor het milieu.

Mochten de kinderen iets langer thuis blijven wonen omdat de huizenprijzen alleen maar blijven stijgen of er wordt besloten een van de ouders in huis te nemen voor optimale mantelzorg dan is dit steeds minder een probleem. In plaats van verhuizen voor een groter huis wordt er gekeken naar een slimme verbouwing.

Er is genoeg inspiratie te vinden om van kleine kamers grootse ruimtes te maken en we gaan deze trend steeds meer terugzien.

Uitkijken naar wonen in 2020

Dus daar heb je het. Kijk vast vooruit naar het nieuwe jaar door je huis met deze trends in gedachten te bekijken.

Ga je gelijk aan de slag met een creatief DIY recycle project of juist meer mee in de richting smart home met een uitgebreid telefoon abonnement, de nieuwste draadloos oplaadbare iPhone en een interactieve climate app?

Reacties