DIY: een prachtige wand met planken van oude houten pallets

Hou je van hout en een knusse sfeer in huis? Bekleed dan een wand in huis met planken van oude houten pallets. Mooi en heel duurzaam!

Sandra van Koningshoven 01 Oktober 2018

Hout in huis

Ik hou ervan! En al helemaal als het om pallethout gaat. Want dat is mooi geleefd materiaal dat je eindeloos kunt hergebruiken. Lekker duurzaam dus.

Dit keer laat ik je zien hoe je jouw huis nog mooier kunt maken met een wand met planken van oude pallets. Pallethout is makkelijk verkrijgbaar en elke plank is anders: je hebt dus altijd een unieke muur.

Dit heb je nodig

Oude pallets goed gedroogd (voor onze wand 2,5 m lang gebruikte wij 8 pallets)
Houten latjes van de bouwmarkt in de hoogte van je wand
Zwarte verf en kwast
Lange schroeven en spijkers
Een zaag en werkbank
Vlakschuurmachine
Een decoupeerzaag en reciprozaag

Meten is weten

Een oeroud gezegde, maar altijd helemaal waar. Om erachter te komen hoeveel pallethout je nodig hebt, moet je eerst de oppervlakte opmeten van de wand die je wilt gaan bekleden. Een oppervlakte meten doe je door de hoogte van de wand te vermenigvuldigen met de breedte ervan. Maar let op, niet elke palletplank heeft dezelfde maat of is bruikbaar. Neem daarom altijd wat extra mee.

muur-wand-pallets-steigerhout-DIY-doe-het-zelf

Tijd om je handen uit de mouwen te steken. Haal eerst de pallets uit elkaar. Een reciprozaag is dan wel handig: schuif het blad van de zaag tussen het frame van de pallet en de planken en zaag de spijkers door.

muur-wand-pallets-steigerhout-DIY-doe-het-zelf

Als je genoeg planken hebt verzameld, sorteer je ze op lengte en schuur je glad ze met een vlakschuurmachine. Je wilt tenslotte niet aan de planken blijven haken met je nieuwe trui. Omdat niet alle planken gelijk zijn, zal je altijd kiertjes houden. Verf de muur daarom zwart voordat je de planken gaat ophangen, dan vallen die kleine kiertjes helemaal niet meer op.

muur-wand-pallets-steigerhout-DIY-doe-het-zelf

Nu is het tijd om je mooie pallet muur te gaan maken!

Schroef eerst een frame van tengels (houten latten die je verticaal ophangt) stevig aan de muur. Hou een tussenruimte van 20 tot 30 centimeter aan en gebruik voldoende schroeven per tengel. Hoe steviger, hoe beter.

Als het frame klaar is, kan je de pallet planken op de tengels gaan timmeren. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. In de rechterhoek en helemaal onderaan kom je ongetwijfeld niet uit met de maat. Daarom moet je de planken op die plekken op maat zagen voor een perfect resultaat.

muur-wand-pallets-steigerhout-DIY-doe-het-zelf

Hou ook rekening met stopcontacten! Met een decoupeerzaag kun je heel gemakkelijk uitsparingen voor ze zagen, zodat ze mooi passen.

Je kunt de planken ook nog lakken of beitsen. Maar puur natuur zijn ze ook prachtig!

muur-wand-pallets-steigerhout-DIY-doe-het-zelf

Bron: upcyclethat.com en mijn-huisje.nl

 

Anderen bekeken ook

Pallet Essen Haardhout

Hele pallet essenhout € 290,00 Ideaal hout voor de openhaard, de structuur is taai, elastisch en hard. Hierdoor brandt het hout traag, geeft het goede warmte en een schitterend vlammenspel. Een pallet Essenhout bevat ongeveer 3,50 kuub losgestort hout. Essenhout haardblokken hebben een bloklengte van ong. 26 cm. De afmetingen van een pallet zijn ongeveer : 120 x 90 x 210 cm (bxdxh). Deze pallet moet nog ongeveer 3-4 weken buiten drogen onder een afdakje

HaardhoutOnline.nl