Foto: raamdecoratie-die-bij-je-past

Zo kies je de raamdecoratie die bij je past

Je wilt je raamdecoratie gaan aanpassen, er is zoveel keuze. Waar moet je op letten? Wij geven je vijf tips.

Guido van Loon

Raamdecoratie is een erg bepalend onderdeel van je interieur. Je wilt kiezen voor de juiste kleur, vorm en het juiste materiaal. En dit lijkt makkelijker dan dat het is. Er zijn namelijk zoveel opties. Zo heb je naast diverse (rol)gordijnen bijvoorbeeld ook lamellen en verschillende soorten jaloezieën. Om het één en ander wat te vereenvoudigen is het verstandig te beginnen met een aantal simpele keuzes. Zo zet je meteen een stap in de goede richting.

1. Wil je opvallende raamdeco of juist niet

Eén van de eerste keuzes die je gaat maken is de kleur. Er zijn heel wat kleuren op de markt, maar veel mensen kiezen toch vaak voor een kleur die niet direct in het oog springt: bijvoorbeeld crème of wit. Een keuze waarvoor zeker wat te zeggen valt, maar je kunt wel wat karakter aan de kamer geven met een andersoortige kleur raambekleding. Wat we wel steeds vaker zien is dat natuurlijke kleuren populairder worden. Hiermee heb je niet direct een hele uitgesproken uitstraling, je krijgt echter wel gelijk een andere sfeer. Voorbeelden hiervan zijn antraciet, grijs of bepaalde bruintinten.

Verder draait het bij 'opvallend of niet' niet alleen om de kleur maar ook het type raamdecoratie. Een gordijn zal vaak tot aan de grond hangen en van muur tot muur gaan. Je hebt daarmee dus altijd flinke stukken stof hangen, ook als je gordijn open is. Een plissé daarentegen wordt weer in het raamkozijn gehangen en is daarmee dus discreter. En zeker als je hierbij kiest voor een warme tint, dan oogt een plissé erg gezellig. Bij duo rolgordijnen en 'gewone' rolgordijnen hangt helemaal veel af van de kleur. Het duo rolgordijn bestaat uit twee lagen stof doordat het aan de onderzijde rond een balkje terug naar boven loopt. Door op te rollen bepaal je eenvoudig zelf hoeveel licht je binnenlaat. Plissé gordijnen werken in principe hetzelfde, van boven naar beneden. Voordeel van een plissé is dat je ook de bovenkant wat naar beneden kunt doen, zo kun je ook 'boven de stof' naar buiten kijken. Verder blijven jaloezieën natuurlijk ook erg populair.

2. Lichtinval

Heb je raamdecoratie voor je slaapkamer nodig dan zul je snel voor verduisterend kiezen. Je kunt echter ook kiezen voor een combinatie van verschillende producten. Bijvoorbeeld lichtdoorlatende gordijnen voor sfeer, geluid en privacy in combinatie met een verduisterend rolgordijn. Hiermee houd je licht buiten als je dat wil, maar hoef je de boel niet altijd helemaal af te sluiten.

Voor de woonkamer is volledig verduisteren vaak niet nodig. Zo kun je nog wat meer contact met de wereld om je heen houden en krijg je geen afgesloten gevoel. Daarnaast is het goed je te realiseren dat ook niet alles heel erg goed verduistert. Dit is afhankelijk van de stof en de montage. Een rolgordijn sluit bijvoorbeeld niet alles 100% af, aan de zijkanten kan nog wat ruimte vallen. Uiteraard zijn hier wel weer oplossingen voor, maar daar betaal je dan ook weer voor.

3. Het bevestigen

Ook van belang is uiteraard het kozijn waarvoor de raamdecoratie komt te hangen. Gaat het bijvoorbeeld om kunststof draai-kiepramen, hier kun je natuurlijk niet in boren. Hiervoor zijn uiteraard ook oplossingen te bedenken, zoals plakken in plaats van boren of iets op het raam zelf monteren.

4. Isolatie

Isolatie is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het uitkiezen van raamdecoratie, maar het speelt wel degelijk een rol. Van ramen kan namelijk veel kou afkomen. Heb je hier veel last, dan kan het raadzaam zijn een laagje lucht tussen de raambekleding en het ruit te maken. Dit krijg je bijvoorbeeld met gordijnen of rolgordijnen met zijgeleiding. Je kunt hiervoor ook kiezen voor dubbele plissé gordijnen. Deze hebben extra isolatiewaarden door de honingraat structuur. Wil je juist de warmte buiten houden? Kies dan voor een lichte kleur. Zo wordt het licht weerkaatst en warmt je woning minder op.

5. Kleurstalen

Ga altijd aan de slag met kleurstalen, zodat je 100% zeker weet dat je keuze de juiste is. Daarnaast vind je op veel websites handige meet- en montagetools, die je helpen bij het inmeten. Een voorbeeld hiervan is Doe Het Budget | Raamdecoratie.

Als je deze vijf stappen doorlopen hebt, is het hopelijk een stuk duidelijker voor je geworden welke kant je op wilt en kunt. Laatste tip: overleg zeker ook met vrienden of familie. Zij komen misschien met tips of kleuren waar je zelf nog niet aan gedacht had!

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties