Foto: Geluidsoverlast

Geluidsoverlast: dit doe je eraan

Geluidsoverlast is hinderlijk en kan zelfs een gevaar voor je gezondheid zijn. Wil jij wat tips hoe je geluidshinder tegengaat? In deze blog enkele tips.

Iedereen ervaart geluid anders. Wat voor de een ondraaglijke herrie is, hoort de ander niet eens. Het is ook iets waar je aan went. Woon je langs een spoorlijn, dan hoor je de treinen na verloop van tijd niet eens meer. Snelweg? Hetzelfde verhaal. In woningen zijn klussende, musicerende of ruziënde buren vaak de boosdoener. Geluid kan een behoorlijke impact hebben. Van licht ongemak tot dagelijkse, zware irritatie. Stress en slapeloosheid kunnen zelfs ontstaan, met gezondheidsschade tot gevolg. Wil je iets aan de geluidsoverlast in jouw woning doen? Hier enkele tips.

Verminder geluidshinder in jouw woning

Geluid verplaatst zich als trillingen. Door de lucht of door het meetrillen van iets. De productie van geluid kun je alleen bij de bron aanpakken. Je kunt er wel voor zorgen dat het geluid minder eenvoudig de woning binnenkomt. Dat doe je door op zoek te gaan naar de plek waar tocht en wind ongehinderd de woning binnen kan komen. Losse onderdelen opsporen. Door die plekken aan te pakken verminder je meteen de geluidsoverlast binnen de woning. Geen wind, geen geluid! Geluid kan zich, net als water, door de kleinste openingen wringen. Kijk dus heel kritisch!

De typische oorzaken zijn ramen, deuren en kozijnen die na verloop van tijd zijn gaan wijken en dus zo geluid doorlaten. Ook de leeftijd speelt een rol. Twintig jaar geleden werd met veel minder aandacht voor isolatie gebouwd dan nu. Wat kunnen we allemaal aanpakken in de woning om het geluid van buiten ook echt buiten te houden. Schipper Kozijnen heeft voor elke situatie de passende oplossing.

Geluidwerend glas

Geluidwerend of akoestisch glas is te vergelijkbaar met hoogrendementsglas. Meerdere lagen glas met een vacuüm ruimte ertussen. Bij geluidwerend glas is de middenlaag een geluiddempende folie in plaats van glas. Voordat je een keuze maakt voor geluidwerend glas, vraag je het beste eerst advies bij Schipper Kozijnen. Het werkt namelijk alleen voor een bepaald soort geluid. Voor vliegverkeer zet je een ander type geluidwerend glas in dan voor het geluid van een drukke verkeersweg.

Ventilatie van de woning

Een woning kan en mag je natuurlijk niet helemaal luchtdicht afsluiten. Dat is zeer ongezond. Een woning heeft ventilatie nodig. Dat is alleen een plaats waar de lucht weer vrije hand krijgt en waar het geluid weer gemakkelijk binnen kan komen. Gelukkig bestaan er geluidwerende roosters om mee te ventileren. Ze worden ook wel suskasten genoemd.Het zijn roosters waar het binnenwerk met geluidsisolerend materiaal is gevuld. Zo kun je goed ventileren en ga je toch de geluidsoverlast optimaal tegen.

Geluidsoverlast tegengaan met nieuwe kozijnen

Zeker bij oudere woningen kom je ramen tegen in een houten kozijn dat koud in het metselwerk staat. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen de buiten- en binnenmuur waardoor geluid binnen kan komen. Deze manier van monteren wil ook nog wel eens wijken, met tocht tot gevolg. Schipper Kozijnen monteert aluminium en kunststof kozijnen altijd met een stelkozijn. Dit is een tussenstap die iets meer materiaal en werk vraagt bij de montage. Het biedt echter veel voordelen. In het stelkozijn zitten voorzieningen, isolatiemateriaal, om die verbinding tussen de muren tegen te gaan. Daardoor is deze constructie een uitstekend middel tegen geluidsoverlast. Tegen tocht ook trouwens!

Minder geluidshinder met andere sluitingen

Naast het kozijn is bij een raam dat open kan ook de manier van sluiten van belang. Goede rubbers voor de isolatie en een meerpuntssluiting om het raam zo gelijkmatig en strak mogelijk tegen het kozijn te trekken. ?Ramen en deuren worden bij Schipper Kozijnen standaard met een meerpuntssluiting uitgevoerd. Naast een betere afsluiting voor het geluid zorgt dit ook nog eens voor een hogere inbraakwerendheid. Tocht blijft al helemaal buiten.

Op weg naar minder geluidsoverlast

Geluidsoverlast en -hinder komt in alle soorten en maten voor. In dit artikel zijn we vooral ingegaan op geluid van buitenaf. Je hebt immers geen ramen in de tussenmuur met de buren. Zijn de buren het probleem, dan kun je kijken of de tussenmuur niet beter isoleerbaar is of te ontkoppelen valt. Geluid kan via meer wegen uw woning binnenkomen. Een kozijn met optimale, geluidwerende eigenschappen in een slecht geïsoleerde muur is niet voldoende om geluidshinder tegen te gaan.

Reacties