Foto: Schermafbeelding_2023-04-14_om_14_45_44

Wat kun je doen aan geluidsoverlast van de buren?

Geluidsoverlast van buren is ergernis nummer 1. Vooral mensen die in een appartement of rijtjeshuis wonen, klagen er vaak over.

Marinus 18 April 2023

Het gaat dan vaak om harde muziek, lopen met schoenen aan over een harde vloer of het schuiven met meubels. Natuurlijk gelden er regels. Na 20.00 uur mag je in veel appartementencomplexen niet meer klussen met boormachines en dergelijke. ’s Avonds na 10 uur zorg je dat overlast door harde muziek wordt vermeden. Maar lang niet iedereen houdt zich aan die regels. Met menig burenruzie tot gevolg. Wat kun je er eventueel zelf aan doen?

Goede isolatie kan veel ergernis voorkomen

Als buren niet willen meewerken aan goede afspraken over geluidsoverlast, dan kun je daar zelf wat aan doen. Maar ook als de geluidsoverlast door jou wordt veroorzaakt is geluidsisolatie een goed idee. Zo kun je bijvoorbeeld ongestoord oefenen op je instrument of lekker luisteren naar je favoriete muziek zonder dat je steeds oortjes in moet doen of een koptelefoon opzetten. Goede isolatie heeft natuurlijk ook het voordeel dat je minder last hebt van de geluiden van de buren zoals huilende baby’s of de wasmachine die ’s nachts draait omdat dan de stroom goedkoper is.

Voorkom overlast van loopverkeer door de woning

In een flat of appartement waar je bovenburen hebt kan je soms last hebben van loopverkeer. Als de buren een harde vloer hebben zoals hout of plavuizen bijvoorbeeld. Niet iedereen wil op sokken of sloffen lopen in huis. Het hinderlijke geluid van voetstappen kan worden gedempt door geluidsisolatie van het plafond. Door platen tegen het plafond te plaatsen wordt het geluid dat van boven komt gedempt en heb je er als benedenbuur minder last van. Nog beter is natuurlijk om bij het leggen van een vloer te kiezen voor een dempende ondervloer. Daarom is in veel appartementen hierover regelgeving opgenomen in het huishoudelijk reglement. Bewoners zijn dan verplicht om maatregelen te treffen om overlast voor medebewoners te voorkomen.

Energiebesparing met isolatie

Het aanbrengen van geluidsisolatie heeft nog een tweede positieve bijkomstigheid. Het kan je namelijk energie besparen. De isolatie geldt immers niet alleen voor geluid maar ook voor warmte. Door de muren en plafonds te voorzien van extra isolatie blijft de warmte langer in huis en hoef je dus minder hard te stoken. Dat scheelt gas of stroom. Bij een warmtepomp is het misschien wel het verschil tussen comfortabel wonen of altijd met een vest aan in huis rondlopen. Door te kiezen voor panelen tegen geluidsoverlast verhoog je dus op meer fronten je wooncomfort.

Reacties
Anderen bekeken ook