Foto: Hoe-geef-jij-jouw-huis-een-make-over

Hoe geef jij jouw huis een make-over?

Als je al een lange tijd in een huis woont, dan is de kans groot dat jij je hier echt helemaal thuis voelt.

Guido van Loon

Het is dan vaak ook zo dat je op de automatische piloot staat en druk bezig bent met van alles en nog wat. Hier is niks mee mis, maar dit kan er soms wel voor zorgen dat je niet zo goed stil meer staat bij wat je doet er waarom. Het is dan ook erg aan te raden om zo nu en dan eens een stapje terug te doen om te zien waar je nou eigenlijk mee bezig bent en of dit nog wel is wat jij wilt. Dit kun je doen kijkend naar je leven en waar jij persoonlijk mee bezig bent, maar dit kun je ook doen door naar je huis en tuin te kijken.

Als jij tien jaar geleden je huis hebt ingericht en hier vervolgens geen grote aanpassingen aan hebt gemaakt, dan is de kans groot dat jouw huis helemaal niet meer past bij wie jij bent en wat jij mooi vindt. Als jij over de jaren blijft groeien en veranderen als persoon dan is het belangrijk dat jouw huis meegroeit. Als dit niet gebeurt woon je na een tijdje in een huis dat totaal anders is dan jou en dit is zonde. Jouw huis moet ten slotte de plek zijn waar jij helemaal jezelf bent en kan zijn. Het is dan ook wel zo leuk als je huis daar goed op aansluit.

Kijk eens goed wat jij anders wilt

Als jij aan jezelf merkt dat jij ook al heel lang niet meer echt gekeken hebt naar je huis, dan is het nu de perfecte tijd om dat echt eens te doen. Het is aan te raden om eens met een kritische blik en rondje door en om je huis heen te lopen. Wat dan handig is om te doen is het opschrijven van alles wat jij graag anders zou willen. Zo ben je eigenlijk een lijst aan het samenstellen met dingen die jij tijdens een huismake-over onder handen zou willen nemen. Wees hierin heel eerlijk tegen jezelf als je echt alles opschrijft wat anders zou kunnen is het altijd mogelijk om later een selectie te maken van de taken die je graag als eerst zou willen uitvoeren. Als je weet welke dingen je anders wilt dan kun je ook vast gaan nadenken over hoe je het dan wel zou willen zien. In sommige gevallen weet je dit precies, maar het kan ook dat je nog een beetje vastloopt op wat het dan wel moet zijn.

Doe inspiratie op

Als je even niet zo goed weet hoe je de aanpassingen wilt maken dan kan het handig zijn om eens inspiratie op te doen. Je kunt eventueel naar een winkel gaan om verschillende producten te bekijken. Als je bijvoorbeeld gericht op zoek bent naar welke vloeren en allemaal zijn en welke goed in jouw huis zou passen dan kun je eens een kijkje nemen op vloerenmarkt.nl, omdat hierop veel informatie te vinden is die erg nuttig voor jou kan zijn. Door te kijken naar voorbeelden kun jij je beter voorstellen wat er precies allemaal mogelijk is. Ook krijg je beter een idee van welke dingen jij wel en niet mooi vindt. Hierdoor vorm je sneller een mening en weet je beter wat je wel in je huis wilt zien en ook welke dingen je graag wilt vermijden.

Begin met de grootste taken

Zodra je echt weet wat je allemaal wilt aanpakken en hoe je dit wilt doen, dan is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het kan nog best een uitdaging zijn om echt te beginnen en daarom is het altijd handig om van groot naar klein te werken. Je begint dus met de iets grotere en belangrijke klussen en werkt deze langzaam af tot je bij de kleinste klusjes komt. Bij grote klussen kun je bijvoorbeeld denken aan het vervangen en leggen van vloeren of het verven van muren. Daarna kun je gaan denken aan het vervangen van meubilair en kleinere klusjes, zoals het ophangen van schilderijen of het vullen van de kasten.

Reacties